eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szexuális zaklatás-sorozat a berlini kultúrák karneválján

Legkevesebb nyolc esetben történt szexuális zaklatás Berlinben a hét végén a kultúrák karneválján a német főváros rendőrségének kedden megjelent adatai szerint.

Keddig nyolc nő jelentkezett a berlini rendőrségnél azzal, hogy szexuális kényszerítés áldozata lett a négynapos karnevál alatt. Elmondásuk alapján csoportosan támadtak rájuk, az elkövetők "délies kinézetű" fiatalemberek voltak.

A szexuális zaklatásokkal kapcsolatban 4 embert vettek őrizetbe, köztük két 14 éves és egy 17 éves fiút. Ők Berlinben születtek, ketten török származásúak, a harmadik libanoni származású. A negyedik egy 40 éves török férfi.

A zaklatások többsége egy viszonylag új típusú bűncselekmény, az úgynevezett rátáncolás (Antanzen - örömittas táncnak, mulatozásnak álcázott csoportos utcai zsebtolvajlás, az elkövetők jellemzően észak-afrikai fiatalok) elkövetése közben történt.

A rátáncolásos esetekkel kapcsolatban eddig 12 feltételezett elkövető ellen indítottak eljárást, és 7 embert előzetes letartóztatásba helyeztek. A Der Tagesspiegel című berlini lap összesítése szerint 3 tunéziai, 2 marokkói és egy-egy líbiai és algériai személyről van szó. Ők a rendőrség adatai alapján pénzt és mobiltelefonokat loptak, szexuális zaklatást nem követtek el.

Frank Henkel berlini belügyi szenátor - a tartományi rangú város kormányának (szenátus) tagja - kedden elítélte a támadásokat. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa közleményében kiemelte, hogy a "megalázó" és a nők megvetését kifejező támadások közepette "szerencsére voltak emberek, akik civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot", a rendőrség pedig "jelen volt és határozottan fellépett".

Hozzátette, hogy a rendőrség áprilisban külön nyomozócsoportot alakított a rátáncolásos esetek feltárására.

A péntektől vasárnapig tartott kultúrák karneválján történt támadásokkal kapcsolatban a rendőrség keddi összesítése előtt két esetről jelentek meg információk. Az egyik szombaton történt, a két áldozatot egy nagyobb csoport férfi körülvette és zaklatta, molesztálták őket és egyiküktől elvették mobiltelefonját. Mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, a csoport feloszlott, de három feltételezett elkövetőt sikerült előállítani, az áldozat pedig visszakapta mobiltelefonját.

A másik eset pénteken történt, a 16 éves áldozatot egy csoport férfi körbevette és zaklatta. Megpróbált kiszabadulni támadói gyűrűjéből, de nem sikerült, csak akkor, amikor egy férfi a segítségére sietett és megfenyegette a támadókat, hogy kihívja a rendőrséget. Az RBB szerint erről az esetről csak hétfőn szerzett tudomást a rendőrség, miután az áldozat a támadásról beszámolt az édesanyjának, aki feljelentést tett.

A berlini rendőrség szerint a kultúrák karneválján nagyjából 650 ezer ember vett részt, és a rendezvény viszonylag békés volt, nagyobb rendbontás nem történt.

A kultúrák karneválját (Karneval der Kulturen) a főként külföldiek és bevándorlók lakta Kreuzberg kerületben rendezik meg 1996 óta minden évben. A pünkösdi parádé a különböző kultúrák és népek békés együttélését, a nyitottság és az elfogadás, a tolerancia eszméit hirdeti Berlinben, ahol nagyjából 180 nemzet, népcsoport képviselői élnek együtt. A négynapos esemény az egyik leghíresebb multikulturális fesztivál a világon, népszerűsége London Notting Hill-i vagy Rotterdam nyári karneváljához mérhető.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×