eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Merényletekre figyelmeztették a török lakosságot

A török rendőrség országos figyelmeztetést adott ki, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet merényleteket követhet el a csütörtöki nemzeti ünnepen, főleg a katonai, rendőrségi létesítményeket veheti célba.

Arra kérik az ünnepi rendezvények szervezőit, hogy vizsgálják felül a tervezett biztonsági intézkedéseket.

A törökök május 19-én emlékeznek meg a köztársaság alapítójáról, Kemal Atatürkről, és ez egyúttal ifjúsági és sportnap.

Különösen veszélyben vannak a katonai, a rendőrségi létesítmények, a közintézmények és az ankarai Atatürk Mauzóleum - tette hozzá a rendőrség az Anadolu hírügynökség jelentése szerint. Az emléknapon több ezer ember szokott ellátogatni a mauzóleumba.

A török rendőrség a napokban elfogta az IÁ hét feltételezett tagját az ország keleti részében lévő Elazig városban. Az elfogottak között van az IÁ egyik magas rangú vezetője, valamint egyik hóhérja. A gyanúsítottak a közelmúltban érkeztek Szíriából.

Az utóbbi négy hónapban az Iszlám Állam 190 feltételezett terroristáját vették őrizetbe Törökországban.

A török tüzérség - az Egyesült Államok vezette koalíciós erőkkel együttműködve - a napokban ismét lőtte az IÁ szíriai hadállásait, főként tüzérségi ütegeket vettek célba Aleppó várostól északra, de dzsihadista búvóhelyeket is értek találatok. A támadássorozatban a török híradások szerint 27 terrorista halt meg.

Az érintett területekről az Iszlám Állam gyakran támadja aknagránátokkal a határ közeli török településeket. A délkeleti országrészben fekvő Kilis városban már több mint 20 halálos áldozatot követeltek az ilyen támadások.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×