eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az iraki hadsereg támadást indított az Iszlám Állam ellen

Támadást indított hétfőn az iraki hadsereg, hogy visszafoglalja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől Rutba városát a nyugat-iraki Anbár tartományban - tájékoztatott közleményében az egyesített hadműveleti parancsnokság.

A közlemény szerint a hadműveletben kommandósok, katonák, rendőrök, félkatonai szervezetek harcosai és határőrök is részt vesznek, harckocsikkal és tüzérséggel, az iraki és az amerikaiak vezette koalíciós légierő támogatásával.

Rutba városa mintegy 400 kilométerre nyugatra fekszik Bagdadtól, a fővárost a jordán határral összekötő főúton. A várost két évvel ezelőtt foglalta el az IÁ. Abban az évben a szunnita terrorszervezet nagy területeket vont ellenőrzése alá Bagdadtól nyugatra és északra, a rákövetkező évben pedig megszállta Anbár tartomány székvárosát, Ramádit is.

Az iraki erők azóta jelentős területeket foglaltak vissza az IÁ-től, beleértve Ramádit és a stratégiailag fontos Hít városát, de a dzsihadisták még mindig nagy térséget tartanak megszállva Anbárban, beleértve Fallúdzsa városát is, illetve az ő kezükön van Ninive tartomány nagy része is, a székvárossal, Moszullal együtt, amely Irak második legnagyobb települése.

Az IÁ továbbra is képes súlyos merényletek végrehajtására a kormány ellenőrzése alatt lévő területeken: múlt szerdán, egyetlen nap leforgása alatt mintegy százan haltak meg három bagdadi robbantásban, amelyek elkövetőjeként ez a terrorszervezet jelentkezett.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×