INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A menekültek oktatásáról állapodtak meg a G7-országok

InfoRádió / MTI
A menekültek és az egyre szélesedő jövedelmi egyenlőtlenség által jelentett globális problémák közös kezelésében állapodtak meg vasárnap a világ hét legfejlettebb gazdaságú országát tömörítő G7 csoport oktatási miniszterei.

A tárcavezetők a nyugat-japáni Okajama prefektúrábeli Kurasikiben tartott kétnapos találkozójukon az Európát sújtó menekültválság árnyékában úgy határoztak: a jövőben együttműködnek annak érdekében, hogy a menekültek és bevándorlók gyerekei hozzájussanak a minőségi oktatáshoz.

Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió képviselői a tanácskozás után kiadott közös nyilatkozatukban leszögezték, hogy az oktatás jelentős szerepet játszik a nemzetközi közösségben a béke fenntartása terén. A dokumentumban a miniszterek a radikalizmus és a szélsőségesség elleni küzdelem szempontjából fontosnak nevezték, hogy a fiatalokkal megismertessék az olyan alapértékeket, mint a demokrácia és a jogállamiság.

A tárcavezetők megegyeztek arról is, hogy a szegény sorban élő fiatalok és a nők számára is egyenlő lehetőségeket kell biztosítani.

A közös nyilatkozat szerint a G7 országcsoport a jövőben kiemelt figyelmet szentel majd a tudományok és a matematika oktatásának.

A mostani kétnapos találkozón született akcióterv szerepelni fog a május 26-án és 27-en esedékes G7-csúcstalálkozó napirendjén is. Utóbbi helyszíne a közép-japáni Mie prefektúra lesz.

A címlapról ajánljuk