eur:
396.15
usd:
354.62
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az olasz parlament megszavazta a melegházasságot

Szivárványszínű zászlókkal ünnepelték az olaszországi melegszervezetek szerdán a római képviselőház előtt annak a törvénycsomagnak a megszavazását, amely az olasz jogba bevezette a bejegyzett élettársi kapcsolatot, szabad utat engedve az eddig Olaszországban nem engedélyezett melegházasságoknak.

Bizalmi szavazással az olasz parlament alsóháza 369 igen, 193 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta az olaszul úgynevezett "polgári uniót" bevezető törvényt. A felsőház február 25-én szavazta meg a javaslatot. Az olasz kormány kedden jelentette be, hogy bizalmi szavazással kívánja elfogadtatni a vitatott törvénycsomagot, amelyet Monica Cirinna, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa dolgozott ki.

A bejegyzett élettársi kapcsolat (civil union) jogi elismerése a hetero- és homoszexuális párokra egyaránt vonatkozik, a gyakorlatban azonban mindenekelőtt a melegházasságoknak ad szabad utat Olaszországban. A törvény nem használja a melegházasság kifejezést, de a jogszabályok értelmében mostantól az azonos nemű párok is az anyakönyvi hivatalokban regisztrálhatják kapcsolatukat, amelyet a heteroszexuálisokhoz hasonlóan a polgári bíróságon válással bonthatnak fel. A jogcsomag nem tartalmazza a béranyaságot, valamint kimaradt belőle az azonos nemű párok esetleges örökbefogadási lehetősége is.

Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott, a törvénycsomag évtizedes jogi mulasztást pótol. Olaszországban ugyanis eddig az évtizedek óta együtt élő meleg és leszbikus párok tagjai sem részesültek olyan alapvető jogokban, mint a kölcsönös egészségbiztosítás, özvegyi nyugdíj, öröklés.

Matteo Renzi olasz kormányfő, a PD főtitkára Facebook-bejegyzésében ünnepnapnak nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolat megszavazását. A PD 2013-as választási programjában ígérte meg az élettársi kapcsolatok jogi rendezését. Elemzők szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatokat bevezető törvénnyel Matteo Renzi a baloldali szavazóknak üzent, így kívánta elnyerni támogatásukat az ősszel esedékes alkotmányos népszavazásra, amelytől a Renzi-kormány sorsa is függ.

Az olasz püspöki kar (Cei) vereségnek nevezte a törvényt. Az olasz katolikus mozgalmak januárban egymilliós tüntetéssel tiltakoztak a bejegyzett élettársi kapcsolatok elfogadása ellen. A férfi és nő közötti hagyományos házasság és család védelmét szorgalmazó Family Day katolikus mozgalom szóvivője, Massimo Gandolfini hangsúlyozta, az olasz katolikusok az őszi alkotmányos népszavazáson "megállítják" a Renzi-kormányt.

Alfio Marchini, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt római főpolgármester-jelöltje bejelentette, ha júniusban őt választják meg az olasz főváros élére, megtagadja a melegházasságok kötését.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×