eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az olasz parlament megszavazta a melegházasságot

Szivárványszínű zászlókkal ünnepelték az olaszországi melegszervezetek szerdán a római képviselőház előtt annak a törvénycsomagnak a megszavazását, amely az olasz jogba bevezette a bejegyzett élettársi kapcsolatot, szabad utat engedve az eddig Olaszországban nem engedélyezett melegházasságoknak.

Bizalmi szavazással az olasz parlament alsóháza 369 igen, 193 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta az olaszul úgynevezett "polgári uniót" bevezető törvényt. A felsőház február 25-én szavazta meg a javaslatot. Az olasz kormány kedden jelentette be, hogy bizalmi szavazással kívánja elfogadtatni a vitatott törvénycsomagot, amelyet Monica Cirinna, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa dolgozott ki.

A bejegyzett élettársi kapcsolat (civil union) jogi elismerése a hetero- és homoszexuális párokra egyaránt vonatkozik, a gyakorlatban azonban mindenekelőtt a melegházasságoknak ad szabad utat Olaszországban. A törvény nem használja a melegházasság kifejezést, de a jogszabályok értelmében mostantól az azonos nemű párok is az anyakönyvi hivatalokban regisztrálhatják kapcsolatukat, amelyet a heteroszexuálisokhoz hasonlóan a polgári bíróságon válással bonthatnak fel. A jogcsomag nem tartalmazza a béranyaságot, valamint kimaradt belőle az azonos nemű párok esetleges örökbefogadási lehetősége is.

Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott, a törvénycsomag évtizedes jogi mulasztást pótol. Olaszországban ugyanis eddig az évtizedek óta együtt élő meleg és leszbikus párok tagjai sem részesültek olyan alapvető jogokban, mint a kölcsönös egészségbiztosítás, özvegyi nyugdíj, öröklés.

Matteo Renzi olasz kormányfő, a PD főtitkára Facebook-bejegyzésében ünnepnapnak nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolat megszavazását. A PD 2013-as választási programjában ígérte meg az élettársi kapcsolatok jogi rendezését. Elemzők szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatokat bevezető törvénnyel Matteo Renzi a baloldali szavazóknak üzent, így kívánta elnyerni támogatásukat az ősszel esedékes alkotmányos népszavazásra, amelytől a Renzi-kormány sorsa is függ.

Az olasz püspöki kar (Cei) vereségnek nevezte a törvényt. Az olasz katolikus mozgalmak januárban egymilliós tüntetéssel tiltakoztak a bejegyzett élettársi kapcsolatok elfogadása ellen. A férfi és nő közötti hagyományos házasság és család védelmét szorgalmazó Family Day katolikus mozgalom szóvivője, Massimo Gandolfini hangsúlyozta, az olasz katolikusok az őszi alkotmányos népszavazáson "megállítják" a Renzi-kormányt.

Alfio Marchini, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt római főpolgármester-jelöltje bejelentette, ha júniusban őt választják meg az olasz főváros élére, megtagadja a melegházasságok kötését.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×