eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Komoly zavargások kísérték az újabb munkaügyi tüntetéseket Franciaországban

Franciaország több városában komoly zavargások kísérték csütörtökön a munkajogi reform ellen meghirdetett tüntetéseket. Az összecsapásokban megsebesült 24 rendőr, közülük hárman igen súlyosan - jelentette be Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

Országszerte 124 embert vettek őrizetbe. A tüntetők között is vannak sérültek. A rendőrség szerint Párizsban mintegy 300, álarcot viselő ember csapott össze a rendőrökkel, miközben 17 ezren békésen vonultak fel a különböző helyszíneken. Az egyik szakszervezet szerint országosan 500 ezren tiltakoztak.

A miniszter felszólította az utcai megmozdulások szervezőit, hogy határozottan ítéljék el a rendbontásokat.

Két hónapon belül a diákok nyolcadik, a szakszervezetek negyedik alkalommal hívták tüntetni a munkavállalókat a törvénytervezet ellen. A munka ünnepe, május elseje alkalmából újabb megmozdulást szerveznek, akárcsak május 3-án, amikor a tervezetről megkezdődik a parlamenti vita.

A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások könnyítése. A tiltakozások nyomására a kormány ugyanakkor lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról. Egy friss felmérés szerint a franciák 78 százaléka úgy érzi, hogy a munkapiaci reformmal szociális robbanás fenyeget az országban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×