eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella

Zika-járvány: igazán csak a várandós nőkre veszélyes

Egyre több zika-vírusos megbetegedést regisztrálnak Közép- és Dél-Amerikában. A járványt a szúnyogok terjesztik, emberről-emberre nem terjed. Az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, Dánielisz Ágnes azt mondta: a betegség a felnőttekre nem különösebben veszélyes, de a magzatoknál komoly károsodást okozhat.

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki Margaret Chan, a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. A WHO becslése szerint idén négymillióra emelkedhet a zika-vírusos megbetegedések száma.

Kolumbiában eddig több mint 20 ezer fertőzöttet regisztráltak, köztük több mint kétezer várandós nő. De sok a fertőzött Venezuelában és Guatemalában is.

A brazil egészségügyi miniszter szerint sokkal több lehet a fertőzött, mint amennyit számon tartanak, a többségnél ugyanis a betegség nem okoz tüneteket. A brazil kormány ugyanakkor próbálja nyugtatni a kedélyeket: a fertőzés nem lesz hatással az augusztusi riói olimpiai játékokra, az ugyanis csak a terhes nők magzataira veszélyes.

A perui hatóságok Limában több mint 1800 lakást fertőtlenítettek.

Hondurasban Juan Orlando Hernandez elnök szükségállapotot rendelt el a zika-vírus terjedése miatt. A közép-amerikai országban december óta több mint 3600 megbetegedést regisztráltak.

A zika-járvány által érintett országok közé hétfőn felvették Costa Ricát, Nicaraguát, Curacaót és Amerikai Szamoát is. Az utazások szempontjából veszélyesnek nyilvánított országok száma így már megközelíti a harmincat.

A betegség a felnőttekre nem különösebben veszélyes, de a magzatoknál komoly károsodást okozhat - mondta az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, Dánielisz Ágnes.

"A fertőzöttek egy részénél tünetmentesen zajlik a megbetegedés, de elég sok embernél általános vírusbetegségre jellemző tünetek jelentkeznek, mint például láz, kiütés, izom -és ízületi fájdalom. Igazán veszélyes a vírus a várandós nőkre, mivel ott magzati fejlődési rendellenességet, úgynevezett microcephaliát, azaz kisfejűséget okozhat" - hívta fel a figyelmet a szakember.

A betegséget a szúnyogok terjesztik, így a WHO főigazgatója, Margaret Chan a szúnyogpopuláció kontrollálását tartja a megelőzés egyik legfontosabb lépésének.

Az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője szerint Magyarországon a betegség csak akkor lesz diagnosztizálható, ha azt a fertőzött területekről valaki behozza.

Dánielisz Ágnes hangsúlyozta: a zika-vírus emberről emberre a hagyományos úton nem terjed tovább. 

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×