INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hatalmas a dugó a görög-bolgár határon

InfoRádió / MTI
Kaotikus állapotok alakultak ki kedden a Görögország és Bulgária közötti legfontosabb határátkelőnél, mivel a több mint két hete sztrájkoló görög gazdák traktorjaikkal akadályozzák a forgalmat.

A kormány tervezett nyugdíj- és adóreformja elleni tiltakozásul meghirdetett akció résztvevői csak a személygépkocsikat engedik át a promahon-kulatai átkelőn, a teherautók kénytelenek a határon vesztegelni.

A görög oldalon mintegy 11 kilométer hosszan torlódtak fel a kamionok, míg Bulgáriában legalább 10 kilométeresre nőtt a várakozó teherautók oszlopa - derült ki szemtanúk beszámolóiból.

Az ország több más átkelőjénél - köztük a görög-török határon lévő kasztanéa-edirnei és kipoj-ipsalai határállomásokon - is problémákat okoznak a sztrájkoló gazdák, akik azzal fenyegetőztek, hogy tiltakozó akciójukat kiterjesztik, és a fő görög-bolgár határátkelőt teljesen lezárják. Azt követelik a kormánytól, hogy vonja vissza valamennyi reformtervezetét, és "előfeltételek nélkül" üljön le tárgyalni velük.

Daniel Mitov bolgár külügyminiszter kedden közölte, hogy amennyiben ez szükségessé válik, Szófia az Európai Unió közbelépését fogja kérni a határain uralkodó helyzet miatt.

A bolgár közúti fuvarozók szövetségének egy képviselője pedig úgy nyilatkozott, hogy nehéz összekapcsolni a földművesek akcióját Görögország gazdasági nehézségeivel, mivel szerinte a gazdasztrájk - amely során egyesek szirtaki tánccal tarkított grillpartikat rendeztek - leginkább egy, Dionüszosz görög boristen tiszteletére rendezett fesztiválnak tűnik.

A görög nyugdíjreform elleni, több hete tartó tiltakozás a tervek szerint február 4-én éri majd el a csúcspontját. Erre a napra ugyanis az ország két legnagyobb, 2,5 millió dolgozót tömörítő szakszervezete általános sztrájkot hirdetett meg.

Az új nyugdíjreform keretében a nyugdíjjárulék sok görög munkavállaló esetében elérné a jövedelem 20 százalékát. Az ország nyugdíjpénztárait egybeolvasztanák, a GDP 1 százalékával egyenértékű éves megszorítás mellett. A tervet Görögországnak mindenképpen végre kell hajtania annak érdekében, hogy le tudják zárni a hitelezők által tavaly augusztusban biztosított legújabb, mintegy 86 milliárd dolláros mentőcsomag felhasználásának első felülvizsgálatát.

A címlapról ajánljuk