eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Iowa, a halál csókja? A győztes ritkán lesz elnök

A mai, Iowa-i jelölőgyűlésnek jelképes szerepe van az amerikai elnökválasztási folyamatban - mondta Frank Tibor Amerika-szakértő, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének oktatója. A jelölőgyűléssel megkezdődik az amerikai előválasztások sorozata, amelyek révén elnök-jelöltet állít az amerikai republikánus és demokrata párt.

"Hagyományosan ez az első, amelyik kicsit olyan, mint egy barométer, egy hőmérő, amelyik teszteli a választásra készülő elnök-jelölteket és az embereket, akik majd választani fognak. Egyfajta jelzésértéke van, annál nem sokkal több. Iowa nem a legnagyobb és a legfontosabb állam, inkább azt mutatja meg, az átlagamerikai hogyan érez az eddig felvonultatott elnök-jelöltek láttán" - mondta Frank Tibor.

Az ELTE Amerikanisztika Tanszékének oktatója elmondta: "itt mindenki megjelenik, aki él és mozog, elsősorban a két párt legesélyesebb jelöltjei, a republikánusok közül ez most Donald Trump, aki majdnem háromszor annyival vezet a mögötte álló Ted Cruz szenátor előtt. A másik oldalon pedig Hillary Clinton, aki nemrégen még abszolút nyertesnek tűnt, de Bernie Sanders behozni látszik valamennyire a hátrányát."

"Ebből annyira nem lehet következtetéseket levonni, hogy 1972 óta összesen négy olyan elnök volt az Egyesült Államokban, aki nyert az Iowa-i elnökválasztásokon is már, ilyen volt Bill Clinton, Obama, a másik oldalon Reagan elnök és George W. Bush. Az összes többi esetben kudarcos eredmény született, aki megnyerte Iowa-t, abból nem lett elnök, ezért sokan azt az üzenetet küldik egymásnak, hogy az itteni győzelem a halál csókja. Nincs fix összefüggés az itteni eredmény és a novemberben esedékes tényleges elnökválasztási eredmények között" - foglalta össze Frank Tibor.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×