INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"Az IÁ már harmadával csökkentette a dzsihadisták fizetését"

InfoRádió / MTI
Harmadával csökkentette az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet harcosainak javadalmazását amiatt, hogy kevesebb bevételhez jut az illegális olajkereskedelemből, ami ugyanakkor "jelentős problémákhoz" vezet az újabb terrorista osztagok felállításánál is - közölte hétfőn Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

"Az IÁ vezetése a múlt héten harmadával csökkentette harcosai javadalmazását amiatt, hogy jelentősen csökkentek a Törökországba irányuló illegális olajkereskedelemből származó bevételei, ami jelentős problémákhoz vezetett az újabb terrorista osztagok felállításában és ellátásában" - mondta az orosz védelmi tárca szóvivője.

Konasenkov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a terroristák olajkitermelésére mért orosz légicsapások a szélsőségesek harckészségét is csökkentették. Oroszország tavaly szeptember vége óta folytat légi hadműveletet Szíriában, Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogatva.

Korábban az orosz katonai illetékesek bejelentették, hogy a légicsapások következtében az iszlamisták illegális olajkereskedelemből származó bevételei napi 3 millió dollárról a felére, azaz 1,5 millió dollárra csökkentek. A védelmi tárca tisztségviselői beszámoltak arról is: a terrorista szervezet mintegy 8500 üzemanyagszállító tartálykocsival rendelkezett, amiből közel 2000-et az orosz vezérkar december végi közlése szerint sikerült megsemmisíteni.

Az Independent című brit lap január közepén arról számolt be, hogy felével kevesebb javadalmazást kapnak az IÁ harcosai Szíriában a nemzetközi légicsapások okozta károk miatt.

A címlapról ajánljuk