eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

"Obama egy másik világban él"

Az amerikai Republikánus Párt és annak elnökjelölt-aspiránsai szerint Barack Obama évértékelő beszédében nem a valódi problémákról, a terrorizmusról, a nemzetközi helyzetről beszélt, hanem egy nem létező világot mutatott be.

Az Egyesült Államoknak új irányvonalra, új vezetésre van szüksége - reagált Nikki Haley dél-karolinai kormányzó a Republikánus Párt nevében Barack Obama amerikai elnöknek az ország állapotáról szóló keddi beszédére.

A politikus azt állította, hogy az elnök nem teljesítette ígéreteit, és szerinte Amerikának "meglesz az esélye arra, hogy új irányba forduljon". Nikki Haley hozzátette, ha a republikánusok lennének hatalmon, akkor most a dolgozó családok adóterhei kisebbek volnának, valamint a republikánusok gátat vetettek volna a mértéktelen költségvetési költekezésnek is, ami által a költségvetési hiány jóval alacsonyabb lenne.

Meglepő módon egyik párttársa, elnökjelölt-aspiránsa ellen is szólt. Donald Trump muszlimellenes és bevándorlásellenes retorikájára utalva azt kérte honfitársaitól, hogy álljanak ellen "a legcsábítóbb szirénhangoknak". A republikánus elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját toronymagasan vezető Trump Obama beszédéről a Twitteren azt írta, ez a mostani évértékelő volt az egyik legunalmasabb, legcsapongóbb és a legérdektelenebb hosszú idő óta.

Jeb Bush aspiráns a mikroblogon azt írta: Nagyobb a biztonság? Az Iszlám Állam egyre nő, Észak-Korea kísérleti atomrobbantásokat hajt végre, Szíriában teljes a káosz, a tálibok büszkén menetelnek. Ez az elnök egy másik világban él."

Marco Rubio elnökjelölt-aspiráns 30 másodperces videóválaszában egyebek közt azt mondta, az országnak egy valódi katonai vezetőre, egy igazi elnökre van szüksége, aki képes a biztonság megteremtésére.

"Miközben az Iszlám Állam embereket fejez le, ketrecben éget el elevenen, addig Obama elnök szerint a klímaváltozás jelenti számunkra a legnagyobb kihívást" - magyarázta a floridai szenátor.

Carly Fiorina elnökjelölt-aspiráns, üzletasszony a Facebookon az írta, az elnök retorikája ellenére az amerikaiak tudják, hogy gazdaságunk lemaradóban van, vezető szerepünk a világban hanyatlik, nagyon karakteres nemzetünk veszélyben van - reagált a republikánus politikus Barack Obama demokrata elnök utolsó, szám szerint hetedik évértékelő beszédére.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×