INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Újabb megszorító csomag a görögöknél

InfoRádió / MTI
A görög parlament kétnapos vita után péntekre virradó éjszaka újabb megszorító csomagot hagyott jóvá.

A parlament 153:118 arányban szavazta meg a csomagot, amelynek legfontosabb részei a görög gazdálkodókra vonatkoznak.

A leghúsbavágóbb intézkedés, hogy megszűnik egyik legfontosabb privilégiumuk, a dízelolaj kedvezményes adója, és tonnánként 66 euró helyett azonnali hatállyal a mezőgazdasági termelőknek is tonnánként 200 euró adót kell fizetniük a mezőgazdasági gépekben felhasznált üzemanyag után. A gazdálkodók szövetségei tiltakozó megmozdulásokat hirdettek meg.

Az Európai Unió és az Európai Központi Bank nyáron újabb, ezúttal 86 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá a csőd fenyegette Görögország számára. Az első, 13 milliárd eurós részletet már augusztusban folyósították, de az újabb 2 milliárd eurós részletet csak akkor szabadítják fel, ha a hitelezők által kiküldött ellenőrök szerint Athén megfelelő ütemben teljesíti a vállalt hitelfeltételeket. Így Görögországnak decemberben ismét meg kell reformálnia a nyugdíjrendszert, és az év végéig fel kell tőkésítenie a bankokat.

Az Európai Bizottság csütörtökön közétett őszi prognózisa szerint a görög gazdaság a tavalyi 0,7 százalékos növekedés után visszasüllyed a recesszióba, és a hazai össztermék az idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodik. A bizottság májusban még 0,5 százalékos növekedést prognosztizált erre az évre.

A címlapról ajánljuk