INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szíria - Mustárgázt használtak lázadók

InfoRádió / MTI
Mustárgázt használt egy szíriai lázadócsoport egy másik ellen egy városban a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) egyik titkos jelentése szerint, amelynek összefoglalójába csütörtökön betekinthettek hírügynökségek.

Az október 29-én elkészült, de nyilvánosságra nem hozott jelentésben az ENSZ-szervezet szakértői azt írják: "nagy valószínűséggel megállapítható, hogy legalább két ember ki volt téve mustárgáz hatásának idén augusztus 21-én az Aleppótól északra lévő Marea városban, és nagyon valószínű, hogy mustárgáz okozta egy csecsemő halálát".

Ez az első hivatalos megerősítése annak, hogy mustárgázt használtak Szíriában azóta, hogy a damaszkuszi kormány beleegyezett hadserege vegyifegyver-készletének megsemmisítésébe, és 18 hónappal ezelőtt át kellett adnia az OPCW-nek az összes ilyen anyagot.

A jelentés nem említi az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet, minthogy az OPCW-nek nem feladata a felelősök megnevezése, de diplomáciai források elmondták, hogy abban az időben és abban a városban az IÁ és egy másik lázadószervezet fegyveresei harcoltak egymás ellen.

"Az a kérdés, hogy honnan szerezték a mustárgázt. Vagy az IÁ képes volt a vegyi fegyver előállítására, vagy a szervezet megkaparintott egy olyan készletet, amelyet a szíriai kormány nem jelentett be. Mindkét változat aggasztó" - mondta az egyik forrás.

A jelentést egyelőre csak az OPCW tagországai ismerik. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak november közepén nyújtják be hivatalosan. Az OPCW 41 tagú végrehajtó tanácsa egy október 23-ára összehívott rendkívüli ülésen tekinti át.

A címlapról ajánljuk