INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Két orosz repülőgép humanitárius segélyt vitt Szíriába

InfoRádió / MTI
Nyolcvan tonnányi humanitárius segéllyel a fedélzetén két orosz teherszállító repülőgép érkezett szombaton Szíriába - jelentette a szíriai állami média.

A bejelentés az után hangzott el, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön elismerte, hogy Oroszország a humanitárius segélyek mellett katonai célú eszközöket is küld a hadsereg megerősítésére Szíriába.

"Két orosz katonai gép szállt le ma Latakia nemzetközi repülőterén 80 tonnányi humanitárius segéllyel, amelyet az Oroszországi Föderáció küldött a szíriai embereknek" - közölte a SANA hivatalos hírügynökség.

A Földközi-tenger partján fekvő Latakia Bassár el-Aszad elnök rezsimjének erőssége, amely hatalmas területek ellenőrzését veszítette el a polgárháború 2011. márciusi kirobbanása óta.

Oroszország, amely Szíria szövetségese, a katonai segítségnyújtást az Aszad-rezsimnek azzal magyarázta, hogy Bassár el-Aszad elnök kormányának hadserege a leghatékonyabb erő az Iszlám Állam (IÁ) ellen.

"Nem lehet csak légicsapásokkal legyőzni az Iszlám Államot. A szíriai hadsereg szárazföldi csapataival is együtt kell működni, mivel az a leghatékonyabb és legerősebb szárazföldi erő az IÁ elleni harcban" - mondta pénteken Szergej Lavrov, aki azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország a szíriai kormánynak küldött fegyverekkel nem a rezsimet erősíti, hanem az IÁ legyőzéséhez járul hozzá.

Megerősítette azt is, hogy orosz katonák azért tartózkodnak Szíriában, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező orosz katonai eszközök használatának elsajátításában.

John Kerry amerikai külügyminiszter a héten többször is beszélt orosz kollégájával, hogy hangot adjon az Egyesült Államok aggályainak azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország erősíti katonai jelenlétét Szíriában.

A címlapról ajánljuk