eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Két és fél évre ítélte a bíróság a felségsértéssel vádolt egyetemistákat

Két és fél év szabadságvesztésre ítélte hétfőn a thaiföldi bíróság azt a két huszonéves egyetemi hallgatót, akit egy 2013-ban előadott színdarab miatt felségsértéssel vádoltak meg.

A most elítélt férfi és nő a bangkoki Thammasat Egyetemen adta elő a Farkas menyasszonya című színdarabot, amely egy kitalált uralkodóról és tanácsadójáról szól. A színjátékot az 1973-as katonai diktatúra elleni sikeres diáklázadás negyvenedik évfordulójára emlékezve mutatták be.

Thaiföldön a királynak, a most 87 éves IX. Ráma Bhumibol Aduljadedzsnek hivatalosan semmilyen politikai szerepe nincs, viszont a hatalom rendkívül érzékeny arra, hogy a nyilvánosság előtt hogyan beszélnek az uralkodóról és családjáról. A thaiföldi ellenzék és a száműzetésben élő volt miniszterelnök, Thakszin Sinavatra szerint a király áll a katonai rezsim intézkedéseinek hátterében, és aláássa a demokráciát azzal, hogy befolyásolni próbálja a politikát.

A felségsértéssel megvádolt gyanúsítottak a legtöbb esetben nem magát a királyt vagy családját szidalmazták, hanem a demokrácia hiányáról és az emberi jogok figyelmen kívül hagyásáról beszéltek a darabban. A májusban hatalomra jutott kormány jelentős összegeket fordított a monarchia "védelmére". A felségsértés minden formáját szigorúan büntetik a törvények, akár 15 év szabadságvesztés is kiszabható emiatt.

A fiatalokat augusztus óta tartották őrizetben, és a bíróság többször is elutasította jogi képviselőjük azon kérelmét, hogy óvadék fejében szabadlábon védekezhessenek. A törvényszék azzal indokolta a döntését, hogy a bűncselekményt nagy nyilvánosság előtt követték el.

Az ítélőszék első fokon öt év börtönre ítélte a vádlottakat, de a büntetés időtartamát megfelezték, mert bűnösnek vallották magukat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×