eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ismét sírokat gyaláztak meg Franciaországban

Zsidó sírok múlt heti meggyalázása után újabb rongálások történtek egy franciaországi temetőben: ezúttal a normandiai Tracy-sur-Merben katolikus sírokat gyaláztak meg.

A belügyminisztérium közleménye szerint több tucat keresztet forgattak ki a helyükből, és dobáltak szét a temetőben. A rongálást kedd este vették észre a 350 lakosú településen. A polgármester a BFM hírtelevízióban elmondta, hogy a meggyalázott sírokra nem festettek feliratokat, s az elkövetők semmilyen nyomot nem hagytak maguk után.

Ebben a temetőben korábban soha nem történt rongálás, de a környéken ez a negyedik katolikus temető, ahol az elmúlt hetekben sírokat gyaláztak meg.

"Mindent megteszünk az együttélés iránti tiszteletet és az értékeinket semmibe vevő, felháborító cselekmények elkövetőinek azonosítására, előállításra és bíróság elé állítására" - írta közleményében Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

Manuel Valls miniszterelnök a Twitter közösségi oldalon fejezte ki "undorát és felháborodását" az újabb rongálások felfedezését követően.

Francois Hollande államfő közleményében "határozottan elítélte ezeket a gyalázatos tetteket, amelyet sértik a köztársaság értékeit". Azt is jelezte, hogy az elkövetők gyors azonosítása és megbüntetése érdekében mindent megtesznek a hatóságok.

A katolikus sírgyalázások előtt alig néhány nappal az elzászi Sarre Union zsidó temetőjében 250 sírt forgattak ki a helyükből.

Az öt fiatalkorú elkövetőt hétfőn őrizetbe vette a rendőrség, kihallgatásuk még mindig tart, de motivációik egyelőre homályosak, miután eddig soha nem volt dolguk a rendőrséggel, és szélsőséges nézetekről sem voltak ismertek, antiszemita kijelentéseket korábban nem tettek.

A 25 év óta legjelentősebb zsidósír-gyalázást a zsidó közösség vezetőin kívül Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök is azonnal elítélte.

"A sírgyalázással minden vallást megsértenek és besározzák a köztársaságot is" - hangsúlyozta az államfő a temetőben kedden rendezett megemlékezésen, amelyen vezető francia politikusokon kívül a zsidó közösség vezetői és Izrael párizsi nagykövete is megjelent.

"Kereshetünk rá magyarázatokat, kell is, de válaszok is kellenek, és a határozottság ezen körülmények között az egyetlen válasz. Bárki is kövessen el ilyen cselekményeket vagy hangoztasson gyűlölet- és erőszakkeltő üzeneteket, a köztársaság és annak törvényei útját fogják állni. Bárki is kövessen el antiszemita vagy rasszista bűntetteket, fáradhatatlanul fogjuk keresni, előállítani és elítélni" - mondta az államfő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×