INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Akár 35 százalékkal is csökkenhet az orosz exportgáz ára

InfoRádió / MTI
Idén az Európai Unió tagállamainak többsége, valamint Törökország akár 35 százalékkal olcsóbban juthat orosz földgázhoz, mint tavaly - közölte a Vedomosztyi című orosz üzleti-politikai napilap pénteken az ország gazdasági minisztériumának számításaira hivatkozva.

A lapjelentés szerint a három balti országot leszámítva az Európai Unió és Törökország idén átlagosan mintegy 222 dollárt fizet majd az orosz földgáz ezer köbméteréért.

Az árcsökkenés oka, hogy az érvényes árformula szerint az exportra szánt orosz földgáz ára 6-9 hónappal követi a kőolaj világpiaci árát. Tavaly júniusban még valamivel 115 dollár fölött állt a kőolaj hordónkénti ára, pénteken 10 órakor 60 dollár körül jegyezték a Brent olajfajtát.

A Gazprom orosz gázipari cég bevételeinek több mint a fele származik az európai eladásokból, az óriásvállalat adja az orosz hazai össztermék (GDP) mintegy 8 százalékát - jegyezte meg a Reuters jelentése.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője viszont azt mondta: "még túl korai arról beszélni, hogy idén milyen áron szerzi be Európa az orosz földgázt".

A címlapról ajánljuk