eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A menekültek hatékonyabb megsegítésére szólította fel az ENSZ az Európai Uniót

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felszólította kedden az Európai Uniót, hogy támogassa aktívabban Olaszországot a Földközi-tengeren bajba került menekültek megsegítésében.

A főbiztosság úgy vélte, a Frontex európai határvédelmi ügynökség Triton elnevezésű missziója nem elegendő ahhoz, megakadályozzon olyan katasztrófákat, mint amilyen múlt vasárnap a dél-olasz partok közelében fekvő Lampedusa szigeténél játszódott le.

Az olasz hatóságok a sziget közelében a nyílt tengeren mentették meg menekültek egy csoportját, huszonkilenc emberen azonban már nem tudtak segíteni, ők a zord időjárás miatt megfagytak a hajón. A 105 menekültből álló csoportot hétfőre virradó éjszaka helyezte biztonságba az olasz parti őrség. A vízi jármű fedélzetéről néhány embert helikopterrel szállítottak Lampedusa kórházába, s közülük többen továbbra is válságos állapotban vannak.

Giusi Nicolini, Lampedusa polgármestere múlt vasárnap úgy nyilatkozott, hogy tavaly a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió sokat javított az illegális bevándorlás helyzetén, a migrációt most ellenőrző Triton-misszió azonban visszalépést jelent.

A tartósan alacsony hőmérséklet ellenére továbbra sem szűnik a veszélyes Földközi-tengeri utazást választó, Európába tartó menekültek áradata. Az olasz hatóságok adatai szerint január óta 3528 menekült érkezett a dél-európai országba, miközben tavaly ez a szám "csak" 2171 volt.

Az UNHCR arra mutatott rá, hogy 2015 eleje óta az Észak-Afrikából Európába tartó menekültek közül ötvenen vesztették életüket a Földközi-tengeren. Ez a szám 2014 januárjában egy tucatnyi volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×