INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hétszáz lakost menekítettek ki egy nap alatt Debalcevéből

InfoRádió / MTI
Az ukrán erőknek egy nap alatt Debalceve mintegy 700 lakóját sikerült kimenekíteniük épségben az oroszbarát szakadárok által tüzérségi támadás alá vett városból - közölte vasárnap a kijevi hadműveleti parancsnokság (ATO).

A korábban mintegy 45 ezres lakosú járási központ ukrán ellenőrzés alatt áll, Luhanszk és Donyeck között egy beékelődésben fekszik a szakadárok által megszállva tartott területen. Az elmúlt napokban felerősödtek a szakadár támadások a térségben, a donyecki szeparatisták vezetőinek nem titkolt szándéka, hogy visszaszerezzék ellenőrzésüket Debalceve és térsége fölött. A települést a múlt nyáron foglalták vissza az ukrán fegyveres erők. A lakosság java része a tavaly tavasszal kirobbant kelet-ukrajnai konfliktus alatt mostanra már elmenekült a településről.

A sajtóközlemény szerint a menekülteket buszokkal szállították el, amelyeket a katasztrófavédelmi szolgálat, illetve önkéntesek adtak át erre a célra. A konvojt az ukrán fegyveres erők és rendőri egységek kísérték. A parancsnokság megjegyezte, hogy a szakadárok betartották ígéretüket, és nem hajtottak végre támadást a civil menekültek ellen.

Az ATO tájékoztatott továbbá arról, hogy azokat a lakosokat, akik nem hajlandóak elhagyni a várost, rendszeresen felkeresik az ukrán fegyveres erők tagjai. Az óvóhelyeken, pincékben megbújt civileknek ivóvizet, gyógyszereket és egyéb létfontosságú ellátmányt visznek.

A kijevi kormány előző napi adatai alapján az elmúlt tíz napban több mint 4,5 ezer civilt menekítettek ki az ukrán hatóságok, java részüket Debalcevéből és környékéről.

A parancsnokság arról is beszámolt, hogy vasárnapra virradóan a harcvonal mentén összesen 39-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán katonák állásaira, illetve lakott területekre. A legnagyobb tűzerőt Debalcevére és térségére koncentrálták, a várost négyszer lőtték nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel és aknavetőkkel. A többi támadás főként Donyeck, Luhanszk és az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségét érte. Ez utóbbinál a szektor katonai szóvivőjének közlése szerint egy katona esett el, kettő sebesült meg. Az ATO közlése szerint az ukrán fegyveres erők tüzérsége minden helyszínen viszonozta a tüzet.

Orosz források szerint Eduard Baszurin, a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának "védelmi minisztere" azt közölte, hogy Donyeck megyében az ukrán erők tüzérségi támadásaiban egy nap alatt 8 civil vesztette életét és 14 sérült meg. Közben a kijevi hadműveleti parancsnokság ugyanakkor hírszerzési adatokra hivatkozva azt jelentette, hogy egy nap alatt az ukrán erők mintegy 70 szakadár fegyveres öltek meg és további húszat sebesítettek meg. Megsemmisítettek továbbá 14 katonai eszközt, köztük négy harckocsit, két Gradot és két önjáró tüzérségi löveget.

Baszurin azt is állította, hogy ukrán diverziós csoportok orosz katonáknak, illetve szakadároknak öltözve hatolnak be szakadár területekre. Azt mondta, hogy február 1-jére virradóan Donyeckbe hatolt be egy 12 fős ukrán diverzánscsoport az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik tisztjének irányítása alatt. A csoport tagjait a szakadárok megölték.

A címlapról ajánljuk