INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Rendkívüli intézkedések Horvátországban és Szlovéniában

InfoRádió / MTI
A szél- és hóviharok miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be a horvát hatóságok az egész országban, ahol további havazás várható pénteken egész nap - közölte a közszolgálati rádió és tévé.

Péntekre virradóra 20-30 centiméteres hó esett az országban, a dalmát tengerpartra vezető A1-es autópálya melletti Ogulin környékén pedig közel egyméteres lett a hótakaró vastagsága. A nap folyamán további havazás várható: újabb 30 centiméteres hóra számítanak a meteorológusok.

A hó- és hóátfúvások miatt leállították a kamionforgalmat az ország belsejéből Dalmácia és Rijeka felé, ugyanennek útszakasznak egyes részeit a személygépkocsik számára is lezárták, továbbá nem lehet közlekedni a krki és a pági hidakon sem. A határokon azonban nincs komolyabb torlódás - közölte a horvát közútkezelő vállalat (HAC).

Zágrábban az éjszaka folyamán körülbelül 10 centi hó esett, ami miatt lelassult a városban a közlekedés. Jelenleg is havazik a fővárosban.

A katasztrófavédelem arra kérte az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

A rendőrség kitiltja a forgalomból azokat a gépkocsikat, amelyek nem rendelkeznek megfelelő téli felszereléssel.

Szlovéniában 270 iskolában és óvodában nincs tanítás. A döntést a hatóságok a gyerekek biztonsága miatt hozták meg, habár szó sincs rekord mennyiségű havazásról - adta hírül a szlovén média.

Az ország déli és délnyugati részeiben az előrejelzések szerint 30 centiméteres hó esik szombatig.

A Trieszttől keletre fekvő Postojna és Ilirske Bistrica között a hóviharok miatt a helyi hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Sokan háztartás maradt áram nélkül.

A rendőrség több autópálya-szakaszon is megtiltotta a kamionforgalmat.

Boszniában sem jobb a helyzet. Az iskolákban nincs tanítás, több ezren maradtak áram nélkül és lezárták a határátkelőket.

A címlapról ajánljuk