eur:
385.51
usd:
354.8
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Megérkezett Törökországba Ferenc pápa

Megérkezett péntek délben a török fővárosba Ferenc pápa, akinek beiktatása óta ez a hatodik hivatalos külföldi útja.

A 77 éves katolikus egyházfő először a Török Köztársaság alapítójának, Musztafa Kemal Atatürk mauzóleumába látogat el, majd délután Recep Tayyip Erdogan államfővel és Ahmet Davutoglu kormányfővel találkozik.

Ferenc pápa úton Ankara felé a repülőgépen azt mondta, hogy hálás Törökországnak a számos szíriai és iraki menekült befogadásáért. A Giorgio Napolitano olasz elnöknek címzett üzenetében a katolikus egyházfő hangsúlyozta: azért utazik Törökországba, hogy előmozdítsa a különböző kultúrák találkozását és párbeszédét, valamint erősítse a keresztények egységének folyamatát.

A főleg muzulmánok lakta Törökországban három napot tölt a pápa.

A Kathpress katolikus hírügynökség török sajtóértesülésekre hivatkozva jelentette, hogy a II. János Pál pápa elleni 1981-es merénylet elkövetője, a török Mehmet Ali Agca, "a sátán nagykövetének", illetve "Allah legnagyobb ellenségének" nevezte a katolikus egyházfőt ankarai érkezése előtt. Agca sérelmezte, hogy a Vatikántól hiába kérte, hadd találkozzon Törökországban a pápával, még csak válaszra sem méltatták. Mint mondta, most már nem is akar beszélni az egyházfővel. A pápa biztonságát Törökországban fenyegető kockázatokról szólva az 56 éves Agca megjegyezte: egy lövedék körülbelül 10 lírába (mintegy ezer forintba) kerül, de a pápa élete "még öt lírát sem ér".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×