eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Nem lesz népszavazás Katalónia függetlenségéről

A katalóniai vezetés lemondott arról, hogy megtartsa a november 9-re kitűzött népszavazást a régió függetlenségéről - jelentette be a referendum megrendezését ösztönző egyik párt vezetője hétfő este. A spanyol média szerint Artur Mas katalán miniszterelnök más lehetőséget keres a lakosság véleményének feltárására, hogy az alkotmányos aggályokat eloszlassák.

A Kezdeményezés Katalóniáért pártot képviselő Joan Herrera a helyi vezetés és a voksolást támogató politikai erők délután kezdődött hétórás találkozóját követően úgy fogalmazott, a helyi kormányzat megállapította, hogy a népszavazást nem lehetséges megtartani.

Artur Mas kezdeményezésére korábban november 9-re kiírták a függetlenségi népszavazást, de a spanyol központi kormány alkotmányellenesnek minősítette azt, az alkotmánybíróság pedig szeptember végén felfüggesztette a referendum megtartásáról szóló rendeletet. A katalán vezetés eddig fenntartotta a tervet, most azonban a közlések szerint megváltoztatta döntését.

Mas kedden sajtótájékoztatót tart a témában, és várhatóan már akkor bejelenti az új elképzeléseket.

A függetlenség kérdése a régióban a közelmúltban lezajlott események tanúsága szerint megosztja a katalánokat. A múlt hétvégén helyiek tízezrei tüntettek a függetlenség ellen. Egy minapi felmérés szerint a katalánoknak csak 23 százaléka véli úgy, hogy az alkotmánybíróság döntése ellenére meg kell tartani a népszavazást.

A 7,5 milliós lakosságú Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, amely mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza. A régió függetlenségi mozgalma jelentősen megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság, valamint az, hogy a központi kormánynál sokak szerint süket fülekre találnak a katalán függetlenséget célzó felhívások.

Címlapról ajánljuk
A Wagner-csoport gépe zuhanhatott le Maliban

A Wagner-csoport gépe zuhanhatott le Maliban

Vélhetően egy a „Wagnerhez köthető” repülőgép zuhant le Afrikában egy hónappal azután, hogy a zsoldoscsoport parancsnoka, Jevgenyij Prigozsin meghalt egy repülőgép-robbanásban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

A 21. század egyik geopolitikai csatározásainak egyik legfontosabb színtere lehet az Északi-sarkvidék. Sokan úgy tekintenek a területre, mint a nagyhatalmi versengés egy újabb területe, ahol az értékes lehetőségek megszerzésére törekednek a globális szereplők. A fokozódó figyelem azt eredményezi, hogy olyan ismeretlen területek, vagy elfeledett szigetek kapnak növekvő figyelmet, mint például a Skandináv-félszigettől északra helyezkedő, Norvégia szuverén területének számító Spitzbergák szigetcsoport. A kicsivel több mint 61 000 négyzetkilométeres szigetcsoport ismert még a norvég nevén is, a helyiek Svalbard néven emlegetik. De hogy tudott ez a kétharmad magyarországnyi, kevesebb mint 3000 fős lakosságú, rendkívül hideg és elhagyatott terület a globális térkép kiemelt helyére kerülni? Ezt fogjuk most megnézni az elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×