eur:
389.61
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megkezdődött a kormánypárti szimpátiatüntetés Kijevben

Megkezdődött Kijevben az ukrán kormánypárt által meghirdetett ellendemonstráció, amelyen szombat kora délutáni helyszíni becslések szerint már mintegy 30 ezren, a belügyminisztérium közlése szerint csaknem 60 ezren gyűltek össze.

Mikola Azarov miniszterelnök a tömeghez szólva a társadalmi megbékélést, a kijevi tömegmegmozdulások beszüntetését hangsúlyozta, továbbá azt, hogy az ország kifelé ne széthúzást, hanem egységet mutasson. Ismételten szólt arról, hogy Ukrajna elvárja az Európai Uniótól: kompenzálja azokat a veszteségeit, amelyek azután érik majd, hogy aláírja vele a társulási megállapodást.

Kiemelte az ukrán-orosz kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok normalizálásának fontosságát. Cáfolta ugyanakkor, hogy Kijev be akarna lépni a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámszövetségbe.

Az ellendemonstráció az Európai téren zajlik, közvetlenül a Majdan (Függetlenség tere) mellett, amely hetek óta az európai integrációt és hatalomváltást követelők tüntetéseinek központi helyszíne. A két teret autóbuszokkal és teherautókkal választották el egymástól, a területet rohamrendőrök biztosítják.

Helyszíni jelentések szerint a szimpátiatüntetés résztvevői Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét skandálták, így jelezve, hogy Ukrajna Oroszországhoz közeledését támogatják, szemben az európai integrációval.

Ellenzéki képviselők állítása szerint számos állami hivatal és közintézmény dolgozóit kényszerítették az ellendemonstráción való részvételre, állásuk elvesztésével fenyegetve meg őket. Az ellenzékiek felszólították a közalkalmazottakat, hogy álljanak át a Majdan tüntetőinek oldalára. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tömegben jórészt orvosok, tanárok, bányászok, egyetemisták és nyugdíjasok vannak. Rajtuk kívül nagy számban láttak sportos alkatú fiatalembereket is a megmozduláson. Ezeket a javarészt küzdősportokban jártas fiatalokat feltételezhetően provokációk szítására bérelte fel a kormánypárt a Függetlenség terén tüntetőkkel szemben. A köznyelvben "tyituskóknak" nevezik őket. A gúnynevet arról a Tyitusko családnevű huszonéves sportolóról kapták, aki egy májusi ellenzéki megmozduláson rátámadt az Ötös tévécsatorna riporternőjére, és később kiderült róla, hogy rendbontás provokálására bérelték fel őt a hatalom képviselői.

Incidensről egyelőre nem érkezett hír. A Függetlenség terére az ellenzék vasárnapra hívott össze újabb nagygyűlést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×