eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Magyarországi helikopter-beszerzés: komoly cégek érdeklődnek

Az Eurocopter, a világ vezető helikoptergyártójaként az egyes típusok kompatibilitásának köszönhetően előnyös ajánlatot tud tenni a magyar légi mentési és katonai igényekre - hangzott el azon a gyárlátogatáson, amelyet a vállalat németországi gyártóbázisán, Donauwörth-ben tartottak magyar újságíróknak.

A Eurocopter csoport 1992-ben a francia Aerospatiale-matra és a német DaimlerChrysler Aerospace helikopter divízióiból jött létre. Jelenlegi tulajdonosa az EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), amely jövő évtől az Airbus Group nevet viseli. Akkortól a helikoptereket előállító csoport neve Airbus Helicopters lesz.

Az aktuális magyarországi helikopter-beszerzési tenderrel kapcsolatban, újságírói kérdésre Thomas Hein, az Eurocopter Európáért felelős kereskedelmi és ügyfélkapcsolati alelnöke elmondta: "tudunk arról, hogy mind a Magyar Honvédség, mind a magyarországi légi-mentőszolgálat helikopter flottájának teljes cseréjére készül. Az Eurocopter előnyös ajánlatot tud adni mindkét géptípusra, így a magyarországi igényeknek megfelelő (katonai és civil mentési) feladatok végrehajtására alkalmas vegyes flotta állhatna fel".

Hozzátette: a különböző típusú feladatokra képes gépek alkatrészei jórészt közösek, ezért a flotta üzemeltetése olcsó, a hasonló repülési jellemzők pedig a pilóták kiképzését könnyíti meg. Mivel a Eurocopter teljes körű szolgáltatást nyújt, így a gépek üzemeltetéséhez, javításához, a személyzet kiképzéséhez is támogatást tud nyújtani, amely növeli a gépek üzembiztonságát és folyamatos rendelkezésre állást is biztosít.

A jelentős németországi érdekeltségekkel rendelkező Eurocopter gyártja többek között az EC135-ös és EC145 könnyű kétmotoros helikoptereket, amelyek a világ legnépszerűbb rendőrségi és a mentőhelikopterei. Európában minden második mentőhelikopter EC135-ös, a magyar légi-mentők is ezt a típust használják.

A vállalat a NATO egyik fő beszállítója, így az Eurocopter gépei jelentős harci tapasztalattal rendelkeznek, továbbá rendszeresen hajtanak végre kutató-mentő és szállítási feladatokat harci körülmények között.

A legmodernebb helikopterek és helikopter-alkatrészek - beleértve az Airbus ajtókat - a németországi Donauwörth-ben fejlesztik, tesztelik, gyártják és javítják. A kétmotoros EC135, EC145 és Cougar gépeken kívül a Tiger harci helikoptert és az NH90 szállító helikoptert is itt állítják elő.

A világ 148 országában jelenleg közel 12 ezer Eurocopter helikopter áll szolgálatban, a vállalat a globális helikopterpiac legnagyobb szereplője. A cég fő gyártóhelyei a franciaországi Marignane-ben, a németországi Donauwörth-ben (Eurocopter Deutschland GmbH), és a spanyolországi Albacete-ben (Eurocopter Espana) vannak. Ezek mellett a vállalat leányvállalatain és képviseletein keresztül több mint 20 országban van jelen, Ausztráliában, Brazíliában, és az Egyesület Államokban gyárai is vannak. A vállalatcsoport több mint 100 javítóhelyből álló globális szervizhálózatot tart fenn, amely a helikopterek fenntartását, nagyjavításait és korszerűsítését végzi.

Az Eurocopter forgalma 2012-ben 6,3 milliárd euró volt, amely 16 százalékkal haladta meg az előző évi árbevételt. A bevétel hozzávetőleg felét adják a civil légi járművek. A forgalom 72 százaléka származott exportból, úgy hogy 28 százaléka Franciaországból, Németországból, és Spanyolországból került ki. A bevétel 49 százaléka az új járművek ellenértéke, 42 százaléka a javítás-felújításból, míg a maradék 9 százalék az egyéb tevékenységekből származik.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×