eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

A Xaver orkán fennakadásokat okoz a közlekedésben

Fennakadásokat okozott Németország északnyugati részén az utóbbi évtizedek legnagyobb vihara, amely csütörtök délután elérte Hamburgot.

Az 1,8 millió lakosú város repülőterén csütörtök délután csaknem valamennyi járatot töröltek, köztük a Germanwings légitársaság budapesti járatát is. A hivatalokban a szokásosnál korábban befejezték a munkát, az iskolákban pénteken is tanítási szünetet tartanak. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon, a mentőket, tűzoltókat pedig csak az igazán sürgős esetekben hívják, mert a következő órákban valószínűleg nagyon sok dolguk lesz.

Az Északi-tenger németországi partvidékét óránkénti 120 kilométeres széllökésekkel érte el a Xaver orkán. Az esti órákban tovább erősödik a szél, és az első vihardagály éjjel eléri Hamburgot. Az Elba torkolatában fekvő városnál magasabbra emelkedhet a vízszint, mint az 1962 februári vihardagály idején.

Akkor - több mint fél évszázada - csaknem 60 helyen szakadtak át a gátak, és 340-en meghaltak a városban és térségében. A védműveket azóta jelentősen megerősítették és megemelték, ezért ha az előrejelzéseknek megfelelően alakul az időjárás, akkor "messze nem lesz annyira súlyos a helyzet, mint '62-ben" - mondta egy interjúban Helmut Schmidt volt német kancellár, aki 51 évvel ezelőtt a Hanza-város kormányának belügyi szenátoraként a védekezést irányította.

A Xaver orkán miatt csütörtökön Schleswig-Holstein tartomány teljes területén leállították a vasúti közlekedést. Flensburgban, a tartomány harmadik legnagyobb városában katasztrófahelyzetet hirdettek ki.

Németország északnyugati részén számos távolsági és nemzetközi vasútvonalon is leállították a közlekedést vagy szűkítették a menetrendet. Nem közlekednek vonatok egyebek között a Bréma-Hannover szakaszon, korlátozások és járatkimaradások vannak Berlin és Hamburg térségében.

A vihar várhatóan péntek délutánig tart Németországban, a Berlin-Hannover-Münster vonaltól északra mindenütt orkánerejű széllökésekkel kell számolni, és lehet heves esőzés vagy hóvihar.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×