eur:
385.66
usd:
354.24
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Észak-Korea állítása szerint harckészültségbe helyezte hadászati rakétáit

Észak-Korea bejelentette kedden, hogy harckészültségbe helyezte hadászati rakétaegységeit és tüzérségi - ezen belül nagy hatótávolságú - ütegeit, valamint arra adott parancsot, hogy ezek vegyék célba az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjait, kontinentális területét és Dél-Korea területét.

Az észak- koreai hadsereg legfelsőbb parancsnokságának közleményét a KCNA hivatalos hírügynökség ismertette. A célba vett amerikai támaszpontok között a közlemény külön is említette a Guam szigetén, illetve a Hawaiin lévőt.

Az intézkedést feltehetőleg az váltotta ki, hogy a dél-koreai hadsereggel közösen tartott hadgyakorlat keretében az amerikai erők - Phenjan figyelmeztetése ellenére - újabb berepüléseket hajtottak végre bombázókkal az észak-koreai területek közelében.

A dél-koreai védelmi minisztérium a közleményre reagálva közölte: nem látja jelét annak, hogy Észak azonnal bármilyen katonai akciót hajtana végre, de folyamatosan figyeli a fejleményeket.

A kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtóértekezletén azt mondta: Peking reméli, hogy a felek képesek önmérsékletet tanúsítani.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea március elejétől április végéig közös hadgyakorlatot tart. Többször hangsúlyozták, hogy ez szigorúan védelmi jellegű. Észak-Korea azonban a gyakorlatok kezdete óta többször azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy B-52 hadászati bombázói nemegyszer észak-koreai terület fölé repültek.

Elemzők szerint nagyon valószínűtlen, hogy Észak elindítana bármilyen közvetlen támadást a dél-koreai-amerikai gyakorlat idején. Mindazonáltal lehetségesnek mondják, hogy utána kiprovokáljon valamilyen konfrontációt Dél-Koreával, minthogy volt már több, halálos kimenetelű összetűzés az utóbbi években a két Korea között.

Phenjan az általa hangoztatott vádakra hivatkozva atomtámadással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, noha szakértők szerint nem rendelkezik olyan technológiával, amelynek segítségével atomcsapást tudna mérni az amerikai kontinens ellen. Az Egyesült Államok egyes csendes-óceáni támaszpontjait azonban közép hatótávolságú rakétáival el tudja érni az észak-koreai hadsereg.

Szöul és Washington pénteken megváltoztatta katonai együttműködési megállapodásuk feltételeit olyan értelemben, hogy az Egyesült Államok már abban az esetben is segítséget nyújt partnerének, ha csak kisebb provokáció éri Észak-Korea részéről.

"Szöul és Washington nem is tévedhet nagyobbat annál, mint hogy azt feltételezi, lesz alkalma visszavágni" - olvasható a keddi észak-koreai közleményben.

Megfigyelők felhívják a figyelmet arra: Phenjannak a háborús retorikával részben az a célja, hogy növelje a lakosság lojalitását Kim Dzsong Un vezetővel szemben.

Észak-Korea február 12-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig válaszul újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta Phenjant, ami felbőszítette az észak-koreai vezetést, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy meg akarják szállni a területét. Phenjan közölte, hogy érvénytelennek tekinti az 1953-as háború után Dél-Koreával kötött fegyverszüneti megállapodást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×