eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Érzékeny kérdésekről is tárgyalt Martonyi Pozsonyban

Ivan Gasparovic szlovák államfővel és Robert Fico miniszterelnökkel is tárgyalt a külügyminiszter egynapos hivatalos pozsonyi látogatásán. Martonyi János elmondta: a szlovák kormányfővel elsősorban európai témákról, az államfővel pedig a két ország közötti kapcsolatokról egyeztettek.

Martonyi János kifejtette: Robert Fico miniszterelnökkel főként európai témákról egyeztettek, a csütörtökön sorra kerülő uniós csúcsértekezlet tükrében, a szlovák államfővel pedig azokat a kérdésköröket tekintették át, amelyek Ivan Gasparovic és Áder János közelmúltbeli magyarországi találkozóján kerültek terítékre, beleértve az érzékeny kérdéseket is.

A magyar külügyminiszter szerdán délután a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel tárgyalt. Berényi József, az MKP elnöke elmondta: tárgyalásuk során központi témaként a felvidéki magyarságot érintő aktuális kérdések, a kisebbségi nyelvhasználat ügye, az oktatásügy és a kettős állampolgárság problémaköre került terítékre.

Martonyi János egynapos hivatalos látogatáson tartózkodott szerdán Pozsonyban. Szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal a kétoldalú kapcsolatok kiemelt projektjeit tekintette át, egyeztettek a közép-európai regionális szervezetek és fórumok célkitűzéseiről, valamint aktuális európai témákról is. A találkozón olyan lezáratlan, érzékeny témák is terítékre kerültek, mint a kettős állampolgárság kérdése.
A találkozó után Martonyi János és Miroslav Lajcák is megállapította, hogy példa nélküli intenzitású a kapcsolattartás szintje a szlovák és a magyar fél között az utóbbi időszakban, ami azt mutatja, hogy a kétoldalú kapcsolatok új minőséget kaptak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×