eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb perek Burgenlandban magyar iskolások színlelt lakcíme miatt

Újabb perek indulhatnak Burgenlandban magyar iskolások hamis ausztriai lakcímre történt bejelentése miatt - számolt be róla az osztrák közszolgálati rádió (ORF).

Werner Brenner volt lékai (Lockenhaus) polgármester és két közigazgatási alkalmazott ellen emeltek vádat amiatt, hogy 2005-től három, a helyi iskolába járó magyar tanulót színlelt ideiglenes lakcímre jelentették be. Lakcímként a polgármesteri hivatalt adták meg - olvasható az ORF Burgenland szombati keltezésű internetes cikkében.

A volt polgármester a rádiónak azt mondta: nem volt tudatában annak, hogy bűnt követ el. A gyerekek korábban a helyi általános iskola alsó tagozatát látogatták, és egy lékai családnál volt bejelentett lakcímük. Mint mondta, lehetővé akarta tenni számukra, hogy továbbra is az iskolába járhassanak.

A vádlottakra hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Külföldi állampolgárságú gyerekek ausztriai lakcím hiányában nem tanulhatnának osztrák általános iskolában. Korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt években elterjedt gyakorlattá vált a burgenlandi kistelepüléseken, hogy iskolabezárások elkerülése érdekében magyar kisdiákokat jelentettek be burgenlandi lakcímekre anélkül, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna.

2010-ben Zurány (Zurndorf) volt polgármesterét, Werner Falb-Meixner hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy ilyen eset miatt. A burgenlandi ügyészség tavaly májusi tájékoztatása szerint még tizenhét burgenlandi településen indult vizsgálat hasonló gyanúval.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×