eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Balogh István: Obama nem szabadult meg a terhektől

Barack Obama vállát immár nem az újraválasztás terhe nyomja, sokkal inkább a majdani történelemkönyveknek kell megfelelnie - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az újraválasztott elnökökről azt tartják, hogy második ciklusuk idején a "politikai szobrukat" kezdik építgetni.

Beváltatlan ígéretekkel adós az előző ciklusából az Egyesült Államok újabb négy évre megválasztott elnöke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Barack Obama vállát immár nem az újraválasztás terhe nyomja, sokkal inkább a majdani történelemkönyveknek kell megfelelnie - magyarázza az elemző.

Hozzátette: bár ez másképpen teher, de ugyanúgy teher, nem igaz az egyesek által sugallt kép, hogy innentől kezdve bármit lehet csinálni. Egyáltalán nem erről van szó: más típusú korlátok következnek.

Obama a sarkalatos külpolitikai kérdésekben megpróbál majd megoldást találni, de a prioritások listáján minden bizonnyal előrébb szerepel az államadósság kérdése. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy egy ilyen hatalmas államadósságot négy év alatt nem lehet megoldani. Obama szempontjából már komoly siker lesz, ha az államadósság vonatkozásában jelentősnek mondható lépéseket meg tud tenni.

Barack Obama csak látszólag kapott szabad kezet; valójában nagy szüksége van a demokratákra - mondta Balogh István. Sok fontos probléma, például a költségvetési deficit ügye, csak úgy oldható meg, ha az elnök stabil támogatást kap a pártjától. Sőt, mivel a demokraták kisebbségben vannak a kongresszusban, Obamának republikánus támogatókra is szüksége lesz - tette hozzá.

A teljes interjút itt hallgathatja meg.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×