eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Katasztrófa sújtotta területeket hagy maga mögött Sandy

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította kedden New York és New Jersey egy részét Barack Obama amerikai elnök. Közben a Sandy hurrikán által felkorbácsolt tengervíz áttört egy gátat New Jerseyben.

A katasztrófa sújtotta területté nyilvánított Bronx, Kings, Nassau, Richmond, Suffolk és Queens lakosai szövetségi támogatást kaphatnak otthonuk helyreállítására és ideiglenes lakhatási lehetőségre - olvasható a Fehér Ház közleményében.

New Jerseyben - néhány kilométerre New York városától - átszakadt a gát a Hackensack folyó mentén. Ennek következtében Bergen megye több városában 1,2-1,5 méter magasan állt a víz - közölte a rendőrség. A területről már elkezdtek kitelepíteni mintegy ezer lakost.

Queensben teljesen leégett több mint 50 lakóház - közölte a tűzoltóság a twitter-profilján, de nem egyértelmű, hogy a tüzet a hurrikán okozta - írta az AFP. Az oltást nagyban nehezíti az erős szél. Esetleges áldozatról egyelőre nem érkezett jelentés. Abban a körzetben, ahol az égő házak vannak, két nappal korábban kötelező kitelepítést rendeltek el. Az utasítás ellenére mintegy 40 lakos nem volt hajlandó elhagyni a házát, őket a tűzoltók közvetlenül a tűz oda érkezése előtt kimenekítették.

Kedd reggel, amikor a Sandy a szárazföld fölé ért, a szél erőssége 105 kilométeresre csökkent a korábbi 150-ről a meteorológiai intézet szerint. A vihar szeme közép-európai idő szerint 10 órakor 145 kilométerre nyugatra volt Philadelphiától, és nyugat felé haladt tovább.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×