eur:
389.53
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Atomerőművet is fenyeget a hurrikán

Miközben a Sandy hurrikán miatt több millió ember marad áram nélkül Amerika keleti partvidékén, készültséget rendeltek el az ország legrégebbi atomerőművében. Az emelkedő vízszint miatt előfordulhat, hogy tartalékvizet kell felhasználni az elhasznált fűtőelemek hűtésére.

A New Jersey állam-beli Oyster Creek erőműnél több, mint két méterrel emelkedett a vízszint, ami megzavarhatja az erőműben hűtővizet keringtető pumpák működését - mondta az amerikai Nukleáris Szabályozó Bizottság szóvivője.

A pumpák ugyanakkor nem létfontosságúak, mivel a 43 éves erőművet október 22-én leállították, hogy lecseréljék a fűtőelemeket.

Ha azonban a vízszint túl magasra emelkedik, akkor víz alá kerülhet az elhasznált fűtőelemek hűtését szabályozó vízpumpa motorja. A hatóságok azonban igyekszenek megnyugtatni a közvéleményt, hogy nincs veszély. Az elemeket a tűzoltásra tárolt vízből is tudják hűteni - mondta a szóvivő. Ha nem kapnak további hűtést, akkor az elemek 25 óra elteltével melegedhetnének túl és forralnák fel a vizet.

Oyster Creek 90 km-re tartható Philadelphiától, amelynek környékén partra lépett a Sandy-vihar. A ciklon 150 kilométer/órás széllel és 11 méteres hullámokkal érkezett. A másfél évvel ezelőtti, fukusimai katasztrófából tanulva az amerikai hatóságok készültséget rendeltek el, bár arra számítottak, hogy az apály érkezésével a víz visszahúzódik.

Fukusimában helikopterekkel és fecskendővel is hűtötték az elhasznált fűtőelemeket, de az amerikai hatóság szerint megfelelő készletek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő.

New Yorkban Bloomberg polgármester sajtótájékoztatót tartott és felszólította a lakosokat: csak akkor hívják a mentőket, ha tényleg szükséges és ne menjenek ki az utcákra, mert csak a mentők közlekedését akadályozzák. A sziget keleti oldalán ugyanis sok embert láttak az utcákon.

Közben a tűzoltók reggeli becslései szerint legalább 50 otthon megsemmisült abban a tűzben, amely Queens kerületben ütött ki az éjszaka. A lángokkal 200 tűzoltó küzdött és 25 ember kimentésén dolgoztak - mondta a helyi tűzoltóság a Fox Newsnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×