eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Frankenstorm máris beleszólt az elnökválasztási kampányba

A Frankenstorm névre átkeresztelt Sandy hurrikán, amely a hétvégén vagy a jövő hét elején éri el az Egyesült Államok partvidékét, mindkét elnökjelöltet programja módosítására, az amerikai kormányt pedig szükségintézkedések megtételére késztette.

Barack Obama pénteken fogadta az amerikai polgári védelem (FEMA) és a Nemzeti Hurrikánközpont vezetőit. A találkozón áttekintették, hogy milyen szövetségi intézkedések szükségesek a hurrikánra való felkészüléshez.

A hurrikán egyfelől azért kapta a Frankenstorm elnevezést, mert a sarkvidéki légtömegekkel keveredve hibrid "szuperviharrá" erősödhet, másfelől pedig azért, mert minden valószínűség szerint még Halloweenkor (mindenszentek napján, október 31-én) is érezteti majd a hatását.

Az igen kései Sandy-Frankenstorm hurrikán - hasonlóra 1991 óta nem volt példa - egyes meteorológusok szerint pusztítóbb lehet a tavaly augusztusi Irénnél. Ez a biztosítók szerint 4,3 milliárd dollárnyi kárt okozott, amivel felkerült a legrombolóbb amerikai viharok 10-es toplistájára.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt lemondta egy Virginia Beachben vasárnapra tervezett kampányrendezvényét, az Obama-kampány pedig közölte, hogy az elnök beütemezett programjai miatt megkülönböztetett figyelmet fordít a viharra, amely meghiúsíthatja az elnökjelöltek több, a választási verseny finisére időzített utazását. A Sandy-Frankenstorm kiterjedt áramkimaradásokat okozhat, ami sok helyen hatástalanná teheti az előre kifizetett televíziós választási hirdetéseket.

A hurrikán valahol Virginia és Új-Anglia között fog partot érni. A 890 kilométer szélességben közelgő vihar miatt - amely a karibi térségben már 41 emberéletet követelt - Virginiában és Marylandben szükségállapotot hirdettek, New Yorkban pedig fontolóra vették a tömegközlekedés leállítását. A helyi hatóságok terveket dolgoztak ki arra az esetre, ha a Frankenstorm okozta károk akadályoznák a voksolás lebonyolítását. Ezek magukban foglalják a távolléti szavazás lehetőségeinek kibővítését, sőt a szavazatok leadásának elhalasztását is.

Politikai megfigyelők rámutattak, hogy a viharra való elégtelen felkészülés komoly politikai károkat okozhat a kormányzatnak - miként azt 2005-ben, George W. Bush elnöksége és a Katrina hurrikán idején történt - a hatékony védekezés viszont szavazatokat hozhat a hivatalban lévő elnöknek és a demokratáknak.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×