eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Vita a külföldiek szavazati jogáról

Ugrásszerűen megnőtt azoknak a franciáknak az aránya, akik elutasítják, hogy az Európai Unión kívülről érkezett, az ország területén élő külföldi állampolgárok is szavazhassanak a helyhatósági választásokon. A kérdés a baloldalt is erősen megosztja, így nem kizárt, hogy Francois Hollande államfőnek erről a kampányígéretéről is le kell mondania.

Egy felmérés szerint a franciák 63 százaléka hallani sem akar arról, hogy az unión kívülről származó külföldiek is szavazhassanak a helyhatósági választásokon. A változást a szakemberek radikálisnak mondják, a szocialista kormány által erőltetett ötletet elutasítók aránya ugyanis két év alatt nem kevesebb, mint 21 százalékkal ugrott meg.

A CSA közvéleménykutató felméréséből az derül ki, hogy bár a baloldali szavazók 60 százaléka továbbra is támogatja a Francois Hollande által még a választási kampányban megfogalmazott kezdeményezést, a véleményüket az elmúlt két évben megváltoztatók is leginkább ebből a körből kerülnek ki. Általában véve 17 százalékkal emelkedett azoknak a baloldali szavazóknak az aránya, akik elutasítják a külföldiek szavazati jogát, a szocialista táborban ez a változás azonban ennél is drasztikusabb, egészen pontosan 23 százalékos.

A CSA kutatói a baloldali szavazatokat elemezve azt is kiemelik, hogy az elutasításban a társadalmi hovatartozás különösen fontos szerepet játszik. A munkások 68 százaléka például ellenzi a tervet, de ennél is beszédesebb, hogy 47 százalékuk az "erősen ellenzem" választ ikszelte be a kérdőíveken. A felső és középvezetői posztokat betöltőknél a helyzet ennek csaknem a fordítottja, a külföldiek szavazati jogát 66 százalékuk támogatja.

A jobboldali ellenzék vezetői egyöntetűen jelezték, hogy ellenzik a kormány tervét, ami a felmérés eredményeinek ismeretében teljesen érthető: a rájuk szavazók körében az elutasítás ugyanis 88 százalékos szinten áll. Az ellenzéki elemzők egy jelentős része egyébként úgy véli, a szocialisták a külföldiek szavazataival akarják magukat a hatalomba bebetonozni.

A májusi elnökválasztáson ugyanis már látni lehetett, hogy a muzulmán vallású franciák 73 százaléka Francois Hollande-ra szavazott, márpedig azok a külföldiek, akiket a jelenlegi kezdeményezés érint többnyire afrikai és közel-keleti országokból érkeztek, és többségükben muzulmán vallásúak.

A tervet ellenzők azt mondják, első ránézésre valóban ártatlannak tűnik, hogy a polgármesterek, illetve a helyi képviselők megválasztásába az amúgy Franciaországban adózó külföldiek is beleszólhassanak. A gond szerintük ott kezdődik, hogy a helyi tanácsosok a szenátorok megválasztásában is részt vesznek, a polgármesterek pedig az államfőjelöltek ajánlásában játszanak rendkívül fontos szerepet. Ebben a megvilágításban a kérdésnek lényegesen komolyabb a hordereje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×