eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Washington vizsgálatot sürget, Párizs és London gratulált Putyinnak

Az Egyesült Államok az orosz elnökválasztás szabálytalanságainak "független és hiteles" kivizsgálását kérte Oroszországtól, miután számos jelentés szerint ilyenek is hozzájárulhattak Vlagyimir Putyin győzelméhez. Közben David Cameron brit kormányfő már egyeztetett orosz kollégájával, akinek gratulált Nicolas Sarkozy francia államfő is.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő - Vlagyimir Putyin nevének említése nélkül - kijelentette: az Egyesült Államok "várakozással tekint az elé, hogy együttműködjön a megválasztott elnökkel az eredmények hitelesítése és az eskütétel után".

Nuland elmondta, hogy Washington egyformán egyetért az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése és az EBESZ megfigyelő csoportja előzetes jelentésével; az első szerint "a választásoknak abszolút többséggel, egyértelmű győztese volt", a másodikban pedig aggodalmak fogalmazódtak meg a kampány lebonyolításával, a kormányzati eszközök pártos felhasználásával és a választás napján elkövetett eljárási szabálytalanságokkal kapcsolatban.

A szóvivő elismerte, hogy az orosz Központi Választási Bizottság a decemberi parlamenti választások óta lépéseket tett "a választási folyamat átláthatósága érdekében". A pozitív változások között említette, hogy sok orosz állampolgár vett rész a választásokban, azok ellenőrzésében, valamint a szabad gyülekezéshez való jog gyakorlásában és "a békés véleménynyilvánításban a politikai és a választási folyamattal kapcsolatban".

Az amerikai diplomáciai tárca szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok nyitott a párbeszédre Oroszországgal és más államokkal a Szíria elleni ENSZ BT-határozat tartalmával kapcsolatban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dokumentumnak ki kell mondania az Aszad-kormányzatnak az erőszakcselekmények miatti felelősségét.

A brit kormányfő telefonon beszélt Putyinnal

A brit miniszterelnök telefonon beszélt az orosz elnökválasztás győztesével, akit arról biztosított, hogy "alig várja a közös munka megkezdését vele". A beszélgetés során mindkét vezető kiemelte annak fontosságát, hogy erősíteni kell a kétoldalú kapcsolatokat, de nem kell elkendőzni a nézeteltéréseket és az aggodalomra okot adó kérdéseket sem.

David Cameron hangsúlyozta, hogy le kell küzdeni a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének akadályait, erősebb gazdasági és politikai kapcsolatok kiépítésére van szükség.

A két politikus Szíria kapcsán arról beszélt, hogy egységes nemzetközi akcióra van szükség az erőszak leállítására és a helyzet további romlásának, azaz egy polgárháború kirobbanásának elkerülésére.

Sarkozy gratulált

Nicolas Sarkozy francia államfő gratulált Vlagyimir Putyin orosz kormányfő elnökválasztási győzelméhez, valamint Oroszország "gazdasági és demokratikus modernizációjának" folytatására bátorította - közölte a francia elnöki hivatal.

"Most, hogy harmadszorra készül hazája legmagasabb végrehajtói tisztségének betöltésére, a legőszintébben arra bátorítom, hogy folytassa azt a demokratikus és gazdasági modernizációs folyamatot, amelynek - az orosz nép kívánságának megfelelően - ezt az új mandátumot szeretné szentelni" - fogalmaz az elnökség által nyilvánosságra hozott levelében Sarkozy.

A francia elnök jelezte: "nagy jelentőséget" tulajdonít a Párizs és Moszkva közötti "partneri viszonynak és párbeszédnek, amelynek a még szorosabb kétoldalú kapcsolatokhoz és az Európai Unióval egyre erősebb kapcsolathoz kell vezetnie".

Alain Juppé francia külügyminiszter korábban kijelentette, hogy a választásokkal kapcsolatban felmerült bírálatok ellenére Putyin győzelme megkérdőjelezhetetlen, s az orosz vezető a következő években Franciaország tárgyalópartnere lesz. A francia diplomácia vezetője hozzátette, hogy Párizs célja a kapcsolatok fejlesztése a stratégiailag minden szempontból fontos Oroszországgal.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×