eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Evakuálták a külföldi turistákat Timbuktuból

Kimenekítették az utolsó külföldi turistákat a Mali középső részén fekvő Timbuktuból szombaton, egy nappal azután, hogy fegyveres támadók megöltek egy külföldi turistát, három másikat pedig elraboltak.

A turisták első, mintegy tíz fős csoportját a nyugat-afrikai ország kormánya által rendelkezésre bocsátott repülőgépen szállították Mopti városába, a többieket pedig később a fővárosba, Bamakóba evakuálták.

Pénteken fegyveres támadók rontottak be egy timbuktui étterembe, s arra akartak kényszeríteni négy turistát, hogy szálljanak fel egy kisteherautó platójára. Egy német turista ezt megtagadta, mire a támadók agyonlőtték. A másik három turistát - szombati közlés szerint egy svéd, egy holland és egy brit-dél-afrikai kettős állampolgárt - elhurcolták.

Ezzel ötre emelkedett a környéken két nap alatt elrabolt turisták száma: csütörtökre virradóra a Timbuktutól délre fekvő Homboriban két francia geológust hurcolt el hét fegyveres egy szállodából.

Szombaton a francia hadsereg öt helikoptere érkezett Gao városába, ahova szárazföldi erőket is vezényeltek erősítésként a mali kormánycsapatok mellé, az elrabolt turisták felkutatására.

A "sivatag gyöngyszemének" nevezett, ezeréves múltra visszatekintő Timbuktu néhány évvel ezelőttig a turisták kedvelt célpontja volt. Ma már azonban a külföldi nagykövetségek arra figyelmeztetnek, a város túl veszélyes, ahogy Mali több más látnivalója is, az iszlamista fegyveresek támadásai miatt. A magát az Iszlám Maghreb Al-Kaidájának (AQMI) nevező csoport 2003 óta több mint félszáz európait és kanadait rabolt el váltságdíjért a Szahara délnyugati részén, Mali, Niger vagy Mauritánia területén.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×