eur:
388.79
usd:
361.84
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Konzervatív politikus lett a szaúdi trónörökös

Az illetékes szaúd-arábiai bizottság megválasztotta a trónörököst, miután a múlt héten elhunyt az addigi várományos, Szultan bin Abdel-Azíz védelmi miniszter. A választás a trónöröklés rendjének megfelelően a 78 éves Najef hercegre esett, aki a belügyminiszter, és Szultanhoz hasonlóan az államfő, Abdallah király féltestvére - jelentette be az állami televízió.

Najef bin Abdel-Azíz al Szaúd 78 éves, konzervatív és szigorú politikus hírében áll. Kiváltotta a Nyugat elismerését azzal, hogy alaposan megritkította a szaúdi iszlám szélsőséges sejteket. Heves bírálatot váltott ki mindazonáltal azzal, hogy 2002-ben egy interjújában azt mondta: az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások haszonélvezői a "cionisták" voltak, mert a világ közvéleménye az arabok és az iszlám ellen fordult.

A hagyomány szerint a király választja ki utódját, de Abdallah testvéreiből és unokatestvéreiből alakított egy 37 tagú testületet, az úgynevezett alattvalói bizottságot, amelynek feladata a trónörökös kiválasztása. Najef herceg - amellett, hogy megtartja belügyminiszteri tisztségét - miniszterelnök-helyettes is lesz.

Najef ellenzett több olyan intézkedést, amelyet Abdalah a világra való nyitása keretében vezetett be a konzervatív királyságban. 2009-ben például, azt mondta, hogy nem kell a nőknek szavazati jogot adni. Ennek ellenére nem valószínű, hogy bármit visszavon majd a jelenlegi király intézkedéseiből, ha ő lesz az uralkodó.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×