eur:
388.31
usd:
360.95
bux:
68825.45
2024. május 9. csütörtök Gergely

A mérsékelt iszlamisták nyertek Tunéziában

A mérsékelten iszlamista en-Nahda párt a szavazatok 41,47 százalékát nyerte el vasárnap a tunéziai alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon, és ezáltal 90 képviselői helyhez jut a 217 tagú parlamentben. Erőszakos tüntetés volt az ország középső részén lévő Szidi Búzid városban, mert a bizottság érvénytelenítette egy párt bizonyos listáit.

A választásokon második helyen végzett baloldali Kongresszus a Köztársaságért (CPR) párt 30 helyet (13,82 százalékot) szerzett meg a nemzetgyűlésben, a szintén baloldali Ettakatol pedig 21 helyet (9,68 százalék) - közölte Kamel Dzsendubi, a választási bizottság elnöke.

A választási bizottság kampányfinanszírozási szabálytalanságra hivatkozva érvénytelenítette a negyedikként befutó, Hesmi Haadi üzletember alapította párt, a Népi Beadvány az Igazságért és a Fejlődésért hat területi választási listáját. A Népi Beadvány nagy meglepetésre - a veszteség ellenére - 19 helyet szerzett meg a nemzetgyűlésben. Főleg olyan listákat érvénytelenítettek, amelyeket főleg az ország középső részén található Szidi Búzid városban és környékén állították. Maga Haadi is mandátumot szerzett a városban.

A listák érvénytelenítésének hírére felháborodott fiatalok mintegy 2000 fős tömege gyűlt össze Szidi Búzid központjában, és előbb megtámadták és kifosztották a győztes en-Nahda helyi irodáját, kővel dobálták a rendőröket, majd felgyújtották a polgármesteri hivatal egy részét. A rendőrök könnygáz bevetésével kergették szét a randalírozókat.

Haamdi kampányából Tunéziában nem lehetett érzékelni semmit, csupán műholdas televízióadóján, az al-Musztakillán keresztül Londonból. Azután, hogy a választási bizottság bejelentette listái egy részének érvénytelenítést, ő közölte, hogy "erőszakos és becstelen" volt a választási küzdelem, ezért az összes listáját visszavonja.

Ötödikként futott be a választásokon a centrista Haladó Demokratikus Párt, és 17 mandátumot szerzett.

A választások eredménye még nem végleges, öt napig fellebbezni lehet ellene, majd az úgynevezett közigazgatási törvényszék megerősíti azt.

Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában csütörtök délelőtt rendezték meg a Győzelem napi katonai felvonulást, amely tavalyhoz hasonlóan idén is szerény volt, a tankokat például egyetlen második világháborús T-34-es képviselte. Rövid beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, melyben a Nagy Honvédő Háborúra emlékezett, de a Nyugat ostorozása és a katonai fellépéssel való fenyegetés sem maradhatott el. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült. Belgorod ellen rakéta- és dróntámadás volt csütörtökre virradóra, többen megsérültek, lakóépületekben és kocsikban pedig károk keletkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×