eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68514.47
2024. május 8. szerda Mihály

Megállapodtak az olasz koalíciós pártok a nyugdíjreformban

Az olasz koalíciós pártok megállapodtak a nyugdíjreformban az Északi Liga vezetőjének bejelentése szerint, de Umberto Bossi hozzátette: kérdés, hogy az Európai Unió elégedett lesz-e ezzel.

"Végül találtunk egy megoldást. Meglátjuk, mit szól hozzá az EU" - mondta Bossi újságíróknak. Arra a kérdésre, hogy mekkora esélyét látja annak: a kormány túléli az eurózóna vezetői által Olaszországtól követelt gazdasági reformokról szóló vitákat, azt mondta: "továbbra is pesszimista vagyok".

Bossi egy meg nem nevezett tanácsadója napközben közölte: a pártvezetőben felmerült az erős kétely, hogy tudja-e továbbra is támogatni Silvio Berlusconi kormányát.

Az eurózóna vezetői, élükön Franciaországgal és Németországgal, azt várják Berlusconitól, hogy a szerda esti újabb EU-csúcstalálkozóig készítsen egy határozott tervet az olasz gazdaság növekedésének beindítására és az ország hatalmas adósságának lefaragására.

Az olasz gazdaság helyzete kulcsfontosságú az euróövezeti adósságválság átfogó megoldása szempontjából, amelyről szerdán kell dönteniük az európai államok vezetőinek. Az európai mentőalap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak bővítését ugyanis az olasz államháztartási helyzet várható alakulásának megfelelően kell végrehajtani. Elemzők szerint Európa csak kis valószínűséggel lenne képes megmenteni az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságát.

Ha az Északi Liga kiválik az olasz kormánykoalícióból, akkor az ország kormány nélkül maradhat egy kulcsfontosságú időpontban. Mindazonáltal Bossi távozása esetén elképzelhető, hogy előre hozott választásokat tartanak, vagy megalakul egy szakértői kormány, amely akár alkalmasabb is lehet a reformok keresztülvitelére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×