eur:
388.36
usd:
361.94
bux:
69094.55
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Remélem, most együtt ül a pokolban Hitlerrel"

"Moammer Kadhafi nélkül valamivel élhetőbbé vált a világ" - írta az egyik brit kommentátor a líbiai diktátor halálhírének hallatán.

Kadhafi ezredes nemcsak hatmillió alattvalója demokráciavágyának a keménykezű elfojtásában volt bűnös, hanem abban is, hogy Líbia olaj-milliárdjait világszerte terroristák támogatására használta fel. A NATO-erők beavatkozása nélkül a líbiai felkelést is vérbe fojtotta volna.

A NATO egyetlen katonát vagy pilótát sem vesztett, a polgári lakosság, amennyire lehetséges volt, sértetlen maradt, de a líbiai akció igen sokba került a gazdasági nehézségekkel küzdő Anglia számára. David Cameron miniszterelnök azonban úgy érzi, hogy az anyagi áldozat megérte, elvetemült diktátor felett aratott hadisikert. A BBC kommentátora felveti a kérdést: nem hozta-e meg ez a diadal Cameron harci kedvét arra, hogy a brit erők más országokban is beavatkozzanak demokráciát követelő felkelők megsegítésére?

A Kadhafi ezredes elfogásáról és meggyilkolásáról készült videófelvételek meglehetősen drámaiak a maguk brutalitásában, különösen az angol tévénézők számára, akik nem is olyan régen még azt láthatták, hogy akkori miniszterelnökük, Tony Blair összeölelkezik, majd mosolyogva tárgyal vele, mintegy megbocsátva neki még a lockerbie-i merénylet elkövetését is, mivel Kadhafi megígérte tömegpusztító fegyverei feladását, és a Nyugat oldalára állt az al-Kaida elleni küzdelemben. Ezt Angliában nagyon sokan ítélték komoly hibának Tony Blair részéről, hiszen elvetemült terroristával barátkozott.

1973-ban a Queen Elisabeth óceánjáró futott ki Southampton kikötőjéből Tel-Aviv felé, fedélzetén az Izrael fennállásának huszonötödik évfordulója ünneplésére induló zsidó családokkal. Moammer Kadhafi ezredes akkor egy közös líbiai-egyiptomi irányítás alatt álló tengeralattjáró számára adott parancsot, hogy torpedózza meg és süllyessze el a brit óriáshajót. Egyiptom Nyugat-barát elnöke: Anvar Szadat azonban még idejében visszarendelte a tengeralattjárót Alexandriába.

Kadhafi később dollármilliókkal és rakétakilövő fegyverekkel támogatta az ír egyesítésért küzdő, brit-ellenes IRA militánsait. Ezt követte az amerikai utasszállító repülőgép felrobbantása a skóciai Lockerbie felett.

Az 1988-as merénylet áldozatainak a hozzátartozói örömmel fogadták Kadhafi halálhírét. "Remélem, most együtt ül a pokolban Hitlerrel" - mondta egyikük. De mivel a diktátor megölték, és így nem kerülhetett a hágai nemzetközi bíróság elé, talán soha sem fog kiderülni, miért rendelte el a 270 személyt szállító Pan Am járat felrobbantását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×