eur:
388.6
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Irán szerint nem emelkedik az olajár

Irán szerint idén nem várható a nyersolaj szokásos áremelkedése a tél beállta előtt, mivel folytatódik a globális gazdaságnövekedés lassulása.

Mohammad Ali Hatibi, az OPEC soros iráni elnöke egy iráni rádióadónak nyilatkozva rámutatott arra is, hogy néhány nyugat-európai ország elhúzódó pénzügyi válsága miatt az olajkereslet csökkenni fog.

Az illetékes elmondta még, hogy már az elmúlt hetekben is tapasztalható volt a keresletcsökkenés, ami miatt néhány OPEC-en kívüli olajtermelő megkezdte termelésének visszafogását.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden azt közölte, hogy a világ olajfelhasználása a vártnál kisebb ütemben fog nőni az idén és jövőre a globális gazdasági növekedés lassulása miatt.

A párizsi székhelyű szervezet szeptemberi jelentése szerint az idén napi 1,04 millió hordóval nő a kereslet, vagyis napi 160 ezer hordóval kisebb mértékben a korábban jósoltnál. A jövő évi felhasználás növekedését napi 1,42 millió hordóra teszi az IEA, ez napi 190 ezer hordóval kevesebb, mint amire egy hónappal ezelőtt számítottak.

Ezzel a módosítással az idén napi 89,28 millió hordóra, jövőre napi 90,69 millió hordóra nőhet a globális olajfogyasztás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×