eur:
388.82
usd:
361.2
bux:
68536.16
2024. május 7. kedd Gizella

Obama: Semmi nem törheti meg Amerika akaratát

Semmi nem törheti meg az Egyesült Államok akaratát, a terrorizmus sem, amíg az amerikai nép egységes marad - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tízéves évfordulóján rendezett megemlékezésen.

"Nem vagyunk tökéletesek, de a demokráciánk szilárd, és ez, az emberi tökéletlenséget kifejező demokrácia nyújt lehetőséget a tökéletes egységre" - hangsúlyozta Obama elnök a Kennedy központban elhangzott beszédében.

2001. szeptember 11. után sok minden megváltozott, Amerika megtapasztalta a háborút és a recessziót - mondta. Ma azonban, az évfordulón, az a fontos, hogy arra emlékezzünk, ami nem változott - mutatott rá. "Nem változott nemzetünk karaktere, hitünk Istenben és a többi emberben, az Egyesült Államokban, az országban, amely abban az örök eszményben fogant, hogy az embereknek kell kormányozniuk saját magukat, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, mindenki szabadon dönthet a saját sorsáról; ez a hit csak erősödött a megpróbáltatások során" - fogalmazott az amerikai elnök.

Mint mondta, a terrortámadások óta eltelt tíz év azt mutatja, hogy Amerika nem adta át magát a félelemnek, a gyanakvásnak és a bizalmatlanságnak. Kifejtette, a következő nemzedékek, amelynek tagjai nem élték át a terrortámadást, "azt fogják mondani, megtartottuk a hitünket. Fájdalmas csapást szenvedtünk el, de erősebben kerültünk ki belőle".

Barack Obama vasárnap a terrortámadások mindhárom helyszínén, New Yorkban a lerombolt ikertornyok helyén, Washington közelében, a Pentagonnál és a Pennsylvania állambeli Shanksville-ben is részt vett az évfordulós megemlékezésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×