eur:
388.66
usd:
360.55
bux:
68561.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kadhafi elfogását kéri az Interpol

Az Interpol a legmagasabb, "vörös szintű" szintű körözést adott ki tagországainak a háborús bűncselekményekkel vádolt Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető, valamint Szeif al-Iszlám nevű fia és sógora, a líbiai titkosszolgálatokat vezető Abdullah asz-Szenúszi ellen - jelentette be pénteken a nemzetközi rendőri szervezet.

Az Interpol a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) csütörtöki kezdeményezésére adta ki a körözést.

Az ICC június 27-én adott ki elfogatóparancsot a három férfi ellen, azzal vádolva őket, hogy február második felében, a líbiai rendszer elleni tiltakozások első napjaiban a rendfenntartó erők az ő utasításaik nyomán öltek meg, illetve vetettek börtönbe és kínoztak meg több száz civilt. A líbiai kormányellenes felkelők katonai győzelme óta mindhárman szökésben vannak.

Az ICC-nek nincs saját rendőri ereje, amellyel elfoghatná a vádlottakat, ezért fordult az Interpolhoz.

Ronald K. Noble, az Interpol főtitkára a szervezet lyoni székhelyén kiadott közleményében úgy vélte, a körözés jelentősen csökkenti majd a három vádlott lehetőségét a határátlépésre, s fontos eszköz lesz ahhoz, hogy elősegítsék tartózkodási helyük felderítését és elfogásukat.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×