eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Bukhat a szlovák koalíció

Ján Figel, a jobbközép szlovák kormánykoalíció részét képező Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke egy pénteki lapinterjúban azt mondta: a négypárti koalíció végét jelentheti, ha a pozsonyi parlament nem fogadja el a második eurós mentőcsomagot.

"Ezt már jeleztem a miniszterelnökkel (Iveta Radicová) folytatott tárgyalásaimon a kormányhivatalban. A kormány stabilitása és megbízhatósága hosszú távon nem választható el vállalt kötelezettségeinktől" - jelentette ki Figel a Pravda című független napilapban megjelent interjújában.

A szlovák kormánykoalíció pártjainak álláspontja a második mentőcsomaggal kapcsolatban megoszlik. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) partnereivel ellentétben határozottan ellenzi a görögök újabb megsegítését és csütörtökön saját kampányt indított a mentőcsomag ellen, ami nagyon kiélezte a koalíciós viszonyokat.

Az SaS a kampányindító kiadványában "szocializmushoz vezető útnak" minősítette azt, hogy az euróövezet újabb segélycsomagokról tárgyal. Richard Sulík, az SaS elnöke jelezte, hogy pártja álláspontjának támogatására nemzetközi konferenciát kíván szervezni, amelyre állítólag az euroszkeptikusként ismert Václav Klaus cseh államfő is meghívást kapott.

Az eurós mentőcsomag ellen indított liberális kampányt több koalíciós képviselő is bírálta, de a partnerpártok elnökei nem nyilatkoztak. "Ez nem az eurós mentőcsomag elleni kampány, ez kampány az előrehozott választások érdekében" - mondta a lapnak Tomás Galbavy, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) befolyásos képviselője.

A koalíciós pártok elnökei megállapodtak abban, hogy hétfőn összeülnek és megpróbálnak megoldást találni az eurós mentőcsomaggal kapcsolatban felmerült problémákra. A pénteken esedékes parlamenti szavazásokat is későbbre halasztották.

A második eurós mentőcsomagról szóló keretszerződéshez tartozó kiegészítést a szlovák kormány szerdán már jóváhagyta. A pozsonyi sajtó szerint Brüsszel igyekszik nyomást gyakorolni Szlovákiára, hogy mihamarabb csatlakozzon a második görög segélycsomaghoz. Ivan Miklos pénzügyminiszter a hét elején jelezte: Szlovákia csak akkor hajlandó bekapcsolódni a segítségnyújtásba, ha Görögország megfelelő kötelezettséget vállalna, s garanciákat adna közkiadásai egészségessé tételére. A kormánykoalíció vezetői a közelmúltban megegyeztek abban, hogy Szlovákia utolsóként akar szavazni a második eurós görög mentőcsomagról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×