eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

A középosztályt is eléri a hajléktalanság?

A brit középosztályt is fenyegetheti a hajléktalanná válás a gazdaság siralmas állapota és a kormány kemény hiánycsökkentő megszorításai miatt - olvasható egy új tanulmányban, amely szerint a válság miatt a brit munkaerő piacon szerencsét próbáló kelet-európaiak is ezrével kötnek ki az utcán.

A Crisis nevű jótékonysági szervezet 120 oldalas felmérése szerint - amelyből a The Guardian idézett - a brit települési önkormányzatok jelenleg több mint 44 ezer embert tartanak nyilván szociális lakáskiutalásra jogosult hajléktalanként, tíz százalékkal többet, mint tavaly. A hivatalosan hajléktalanként elismertek száma csaknem egy évtizede most növekedett először.

Tavaly további 189 ezer embert kellett átmeneti szállásokon - például kisebb hotelekben és panziókban - elhelyezni, annak elkerülésére, hogy ténylegesen hajléktalanná váljanak; ez 14 százalékos emelkedés egy év alatt - olvasható a vezető baloldali napilap által ismertetett átfogó tanulmányban.

A Crisis szakértői szerint mindezen hatósági intézkedésekkel együtt is már vannak jelei, hogy "a hajléktalanság újból megjelenik a brit utcákon". Londonban tavaly nyolc százalékkal nőtt a kényszerűen közterületen alvók száma. A brit fővárosban jelenleg mintegy 3600-an laknak az utcán, ám zömük olyan kelet-európai bevándorló, aki nem talált munkát, szociális ellátásban sem részesül, és a hazatérésre sincs pénze, így magára van utalva az utcákon - olvasható a tanulmányban.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagország, amely a 2004-es EU-bővítés után a lehetséges átmeneti korlátozásokkal nem élve, azonnal megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-közép európai ország előtt.

A Munkáspárt vezette akkori brit kormány a keleti tagállamok felvétele előtt évi 5-13 ezer kelet-európai betelepülővel számolt, ez az előzetes becslés azonban igen óvatosnak bizonyult. A brit belügyminisztérium hivatalos adatai szerint legalább 800 ezer - a saját céget alapító egyszemélyes vállalkozókkal együtt több mint egymillió - kelet-európai munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába a nyitás óta, kétharmaduk Lengyelországból. Magyarországról 2004 és 2010 között összesen 54 ezren kérték nagy-britanniai munkavállalásuk bejegyzését.

Ezek az adatok azonban nem azt jelentik, hogy jelenleg is ennyi kelet-európai EU-állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, elemzői becslések szerint ugyanis a brit munkapiacon 2004 óta megfordult keletieknek legalább a fele már hazament.

A Crisis idézett tanulmánya szerint bizonyított, hogy a jelenlegi recessziót a szegények szenvedik meg a legsúlyosabban, ám más társadalmi csoportok is veszélybe kerülhetnek, ha a brit kormány végrehajtja a jóléti kiadások tervezett radikális csökkentését. A szervezet szerint a jóléti védőháló kiterjedésének bármilyen jelentősebb szűkítése "jóval közelebb hozhatja" annak veszélyét, hogy a hajléktalanság megjelenik a brit középosztályban is.

A Crisis szerint riasztó folyamat a "rejtett hajléktalanság" terjedése is, vagyis az, hogy egyre több nagy létszámú család kényszerül egy fedél alá. Jelenleg 630 ezer brit háztartás számít túlzsúfoltnak; a probléma Londont és Délkelet-Angliát sújtja a leginkább - olvasható a tanulmányban.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×