eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Sokkoló szegénység és flancolás - élet a blokád alatt

Az izraeliek és a palesztinok között kirobbant újabb feszültség eltereli a figyelmet a Gázai övezetben tapasztalható érdekes jelenségről: a helyi középosztály megjelenéséről, amely egyben a Hamász-kormányzat elleni sértettség jelképe is.

A rakétákkal terrorizált Izrael biztonsága érdekében jogosnak tartja, hogy blokád alatt tartsa a kétmilliós Gázai övezetet, egy parányi földnyelvet a zsidó állam és Egyiptom között. A korábbi kemény és súlyos, civil áldozatokat követelő izraeli katonai fellépés és a blokád miatt a jótékonysági és jogvédő szervezetek gyakran egy éhező, megalázott és nyomorgó gázai lakosság képét tárják a világ közvéleménye elé.

Az övezetben azonban a gazdasági bajok ellenére megjelent egy középosztály, amely "flancol" és mutogatja gazdagságát - írja az AP.

Ez a réteg a más központokkal összevetve szerény helyi plázákban vásárol, kidekorált nagytermekben tartja esküvőit, és a kicsi tengerparti sávon épült új víkendházakban vakációzik. Gazdagságuk jele a területen indult mini építkezési boom is. Mivel Izrael enyhített a blokádon, az egyiptomi határnál fúrt csempészalagutakon most már építőanyagot hoznak be. Ebből épült a négymillió dolláros, Al-Andalusia minipláza, ahol mozgólépcső viszi a boltokba a vásárlókat.

Mindeközben azonban a gázaiak többsége sokkoló szegénységben él. Kik alkotják tehát az új középosztályt? Egy részük megtollasodott Hamász-támogató. (Az iszlamista ideológiát valló párt kormányoz a területen, és korábban azért vált népszerűvé, mert jótékonysággal, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokkal segítette a szegényeket, amellett, hogy fegyveres harcot folytat Izraellel szemben).

Mostanra azonban sokan úgy látják, hogy a többség kárára meggazdagodott elitté változott. Alaa Arazs, volt gázai gazdasági miniszter és a Hamászhoz közeli üzletember azt mondja: a mozgalomnak oda kell figyelnie a bírálatokra. "Nő a sértettség" - mondta.

Napi öt dollár

A gázaiak sértettségére egyszerű a magyarázat. Egyszerre szenvedtek az izraeli és egyiptomi blokád miatt, amelyet a Hamász 2007 utáni hatalomra jutása vezettek be a szomszédok. A blokád nem érte el a célját: a szegények még szegényebbek lettek, a Hamász hatalmon maradt, és most már egy hozzá kötődő újgazdag réteg is kialakult. A gázaiak nem tudnak kereskedni, és gyakran hívják úgy otthonukat, mint a világ legzsúfoltabb börtönét.

Szami Avad pék napi öt dollárból tartja el öt testvérét és húga két gyerekét. Niszrin, aki varrónő, napi öt dollárt keres - mesélték az AP-nek. Õk növekvő haraggal tekintenek a Hamász-lojalistákra és a szintén megtollasodott, 24 ezer fős bürokraták rétegére.

A már korábban létezett kereskedői réteggel szemben és a segélyügynökségek jómódban élő vezetőivel szemben jóval kevesebb az ellenérzés.

Közben Egyiptom saját oldalán továbbra is fenntartja a hivatalos blokádot, bár egyre többen követelik, hogy oldja fel azt. A rendőrök és katonák ugyanakkor nem foglalkoznak a csempészekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×