eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A fukusimaiak egy része hazaköltözött

A márciusi japán atombaleset óta első ízben - habár csak néhány órára - hazatérhettek pénteken a fukusimai atomerőmű három kilométeres körzetéből kitelepített lakók.

Mintegy 150 futabai lakosnak engedélyezték, hogy sugárzástól védő öltözetben felkeresse otthonát. Szervezetten, buszokkal szállították őket oda, s öt órájuk volt arra, hogy összeszedjék legszükségesebb holmijukat, esetleg felkeressék rokonaik sírját. Ez idő alatt az őket ért sugárzás nem haladja meg az engedélyezett egészségügyi határértéket.

A japán hatóságok húsz kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki a március 11-i földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima 1. atomerőmű körül. Május óta a hatóságok többször engedélyezték az övezetből kitelepített lakosoknak, hogy szervezetten felkeressék otthonaikat, de a három kilométeres sávba eddig még senki se tehette be a lábát. Pénz- vagy akár börtönbüntetéssel sújtható az, aki dacolva a hatósági tilalommal ezt mégis megteszi.

A japán kormány jövő januárban dönt arról, hogy feloldja-e a húsz kilométeres sávra vonatkozó tilalmat. Addig teljesen megszüntetnék az atomerőműből a radioaktív szivárgást, és sugármentesítenék a körzetet. Az övezet egyes területein azonban oly magas a radioaktivitás, hogy oda még sokáig, megtörténhet, hogy évtizedekig senki se léphet be.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×