eur:
388.71
usd:
361.8
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kadhafi magával vihette az aranytartalék egy részét

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető szert tett az ország tízmilliárd dollárnyi aranytartalékának egy részére, és igyekszik pénzzé tenni, hogy szavatolja biztonságát, és hogy zűrzavart keltsen - mondta a líbiai központi bank volt elnöke egy csütörtökön megjelent interjúban.

"Tripoliban tízmilliárd dollárnyi aranytartalék van. Kadhafi, amikor elmenekült, magával vihette ennek egy részét" - mondta Ferhat Bengdara a Corriere della Sera című milánói lapnak.

"Biztos, hogy megpróbálja lefizetni a törzseket és a milíciákat, hogy szavatolja személyes biztonságát, és hogy zűrzavart keltsen" - mondta a korábbi jegybankelnök.

Ferhat Bengdara azt állította, a líbiai vezető már korábban is megpróbált "kétségbeesetten" túladni az aranytartalékon. Felidézte, hogy nemrégiben egy külföldi ismerőse elmondta neki, hogy kapcsolatba lépett vele Kadhafi egyik legközelebbi híve, és 25 tonna aranyat kínált eladásra. A volt jegybankelnök elmondta, azt tanácsolta ismerősének, utasítsa el az ajánlatot.

A menekülő líbiai vezető hollétéről Bengdara azt mondta, két eset lehetséges: vagy az algériai határ felé tart, vagy a délnyugati országrészbe, Fezzan régió székhelye, Szebha városa felé, amely közlekedési csomópont. Innen folytathatja útját akár Algéria, akár Niger, akár Csád felé, ráadásul a Kadadfa törzs (amelyből Kadhafi származik) a helyi politikai és gazdasági élet megkerülhetetlen szereplője.

A líbiai központi bank elnöke az észak-afrikai ország gazdasági helyzetéről azt mondta, Líbiának 5-7 milliárd dollárra lenne szüksége, hogy helyreállítsa a bankrendszer működését, kifizesse a béreket, és hogy fedezze a fogyasztás 80 százalékát kitevő importot. Ferhat Bengdara ugyanakkor hozzátette: Líbia gazdag ország, nincs szüksége adományozókra. A gazdasági szakember szerint a líbiai állam vagyona - beleértve a központi bank, a szuverén vagyonalap tartalékait és az aranytartalékot - eléri a 168 milliárd dollárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×