eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

A British Councilt is célba vették a tálibok

Két öngyilkos támadó hajtott végre öngyilkos merényletet pénteken kora reggel az afgán fővárosban a brit kulturális képviselet, a British Council ellen; a terrorcselekményben legkevesebb nyolc ember életét vesztette - közölte a rendőrség és szemtanúk.

A halálos áldozatok között van a brit kulturális intézet két őre, továbbá rendőrök és legalább egy civil. Egyelőre nem lehet tudni, vannak-e külföldiek az áldozatok között.

Az első merénylő autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe a British Council épülete előtt. A robbanást követő zűrzavarban egy társa bejutott az épületbe, és ott hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. A detonációk következtében 500 méteres körzetben kitörtek az ablaküvegek.

A két robbanás után egy - más hírek szerint több - további merénylő még órákon át tűzharcot vívott a helyszínre érkező biztonsági erőkkel.

Az akció elkövetőjeként a kormányzat megdöntéséért harcoló tálib lázadók jelentkeztek. Szóvivőjük, Zabiulla Mudzsáhid azt állította, egy ENSZ-épületet is megtámadtak, de a világszervezet helyi embere cáfolta ezt.

A merényletet a függetlenség napjához időzítették; ezen a napon ünnepli Afganisztán, hogy 1919-ben a harmadik angol-afgán háborút lezáró fegyverszünetben a Brit Birodalom elismerte a terület függetlenségét.

A fővárosban, Kabulban viszonylag ritkák a merényletek. Utoljára június végén volt nagyszabású akció, akkor tálib fegyveresek a nyugati városrész fölé magasodó dombon lévő Intercontinental szálloda ellen intéztek támadást. Az akkori merényletben hét civil vesztette életét.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×