eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A brit kormányfő egyetért a szigorú ítéletekkel

David Cameron brit miniszterelnök egyetért a bíróságok által a múlt heti angliai zavargások vádlottaira kiszabott szigorú ítéletekkel.

Több parlamenti képviselő és jogi szervezet túl szigorúnak tartja az eddig született ítéleteket. A kormányfő a cheshire-i Warringtonban azonban úgy nyilatkozott, jó, hogy a bíróságok "kemény üzenetet" közvetítenek ítéleteikkel.

Egy 21 és egy 22 éves férfit a bíróság négy év börtönbüntetésre ítélt, mert a Facebook közösségi weboldalon biztattak rendbontásra. Egyikük ügyvédje bejelentette, megfellebbezik az ítéletet, amely "sokként érte" a férfi családját.

Eddig több mint 2770 embert vettek őrizetbe a zavargások kapcsán, és 1277 gyanúsított jelent meg a bíróságokon, 64 százalékuk továbbra is őrizetben marad. 2010-ben a bíróság elé állítottaknak mindössze 10 százaléka maradt őrizetben.

A londoni rendőrség szerdán közölte: a fővárosban eddig 1773 embert vettek őrizetbe és 1005 ember ellen emeltek vádat.

Boris Johnson londoni polgármester úgy látja, ezek a számok azt mutatják, hogy a rendőrség nagy támogatást kap a törvénytisztelő helyiektől, "akik nem tolerálják az efféle viselkedést".

Egy 22 éves férfit azért állítanak bíróság elé a jövő héten Manchesterben, mert beismerte, hogy két gombóc fagylaltot lopott. Egy 23 éves férfit hat hónap börtönbüntetésre ítéltek Londonban, mert 3,50 font értékben ásványvizet lopott el egy élelmiszerüzletből, míg korábban egy 18 éves fiút, aki két Burberry-pólót lopott el, egy nap börtön után elengedtek.

Egy kétgyermekes anyát azért ítéltek öt hónap börtönre Manchesterben, mert elfogadott egy rövidnadrágot, amelyet egy boltból loptak el a városközpontban. Egy 17 éves suffolki fiút 12 hónapra eltiltottak a közösségi oldalak használatától.

Andrew Neilson, a Howard League for Penal Reform jogi szervezet munkatársa úgy fogalmazott, négyéves börtönbüntetésre olyan bűncselekmények elkövetőit ítélik, mint a szexuális zaklatás vagy a súlyos testi sértés. Véleménye szerint a szigorú ítéletek túl nagy terhet rónak a börtönökre is.

Közben a zavargások és fosztogatások által érintett londoni városrészeket keres fel Károly walesi herceg és Kamilla cornwalli hercegné, akik először az észak-londoni Tottenhambe, a rendbontások kiinduló pontjára látogattak el, majd később Hackneybe, Lambeth-be és Croydonba mennek, útjukon pedig a helyiekkel is találkoznak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×