eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Képről képre" azonosítják a zavargókat

David Cameron brit kormányfő szerint "képről képre" mindenkit azonosítanak, aki részt vett az elmúlt napok zavargásaiban, és őrizetbe veszik őket.

A miniszterelnök a belügyminiszterrel és a rendőrségi vezetőkkel folytatott szerdai egyeztetése után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a rendőrség minden támogatást megkap, amire szüksége van, és saját belátása szerint válogathatja meg az eszközeit, így ha kell, akár vízágyúkat is bevethetnek a fosztogatók ellen.

A rendőrségre fordított kiadásokkal kapcsolatban megjegyezte: semmi olyat nem tesznek, ami miatt csökkenhetne az utcán lévő rendőrök száma.

"Ez a folyamatos erőszak egyszerűen elfogadhatatlan, és meg kell állítani. Ebbe nem nyugszunk bele ebben az országban. Nem engedjük, hogy félelem uralkodjon az utcáinkon" - jelentette ki. Hozzátette: "világos, hogy a dolgok rosszul állnak ebben a társadalomban".

A legrosszabb arcát látták az országnak, de a legjobbat is - utalt azokra az emberekre, akik a Facebookon csatlakoztak a romokat eltakarító akciókhoz.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője a BBC-nek úgy nyilatkozott, nincs mentség a zavargásokra. A kormánynak minél gyorsabban segítséget kell nyújtania a zavargások által sújtott közösségeknek - fogalmazott, hozzátéve: el kell érniük, hogy az érintett embereknek és vállalatoknak ne kelljen sokáig várniuk arra, hogy a biztosítók megtérítsék a kárukat.

Becslések szerint a zavargások okozta károk a 100 millió fontot is elérhetik.

Boris Johnson londoni polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad csökkenteni a rendőrségre fordított kiadásokat, amint azt az elmúlt napok történései is bizonyították. A Radio 4 műsorában elmondta: határozott fellépésre van szükség a rend helyreállításához. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a rendőrség elláthassa a feladatát - vélekedett.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy London rendezi 2012-ben az olimpiai játékokat. Mint mondta, már csak ezért is szükség van egy hatékony rendőrségre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×